Osnovana sindikalna podružnica SDLSN u Carinarnici Šibenik

Osnovana sindikalna podružnica SDLSN u Carinarnici Šibenik

(SDLSN, 15. travnja) U Carinarnici Šibenik od danas djeluje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Tako je odlučeno na osnivačkoj skupštini nove sindikalne podružnice SDLSN na kojoj je za povjerenika izabran Ante Ivas, a za zamjenika sindikalnog povjerenika Vinko Šupe.

CSibenik150405_svi

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su i županijska povjerenica Jadranka Padovan, predsjednica Odbora carine SDLSN Jadranka Posavec, član Nadzornog odbora Boris Dragutin i tajnik sindikata Siniša Kuhar.

Pozdravljajući nove članove sindikata tajnik SDLSN Siniša Kuhar ukratko je naznačio razliku u statutarnom i sindikalnom djelovanju između SDLSN i CSH, kao dva sindikata koji djeluju u Carinskoj upravi.

SDLSN, rekao je Kuhar, položaj carinskih djelatnika sagledava u okviru položaja državnih službenika i namještenika na jedinstvenom području državnih službi.

Naš stav proistječe iz činjenice da za područje svih državnih službi postoji jedan kolektivni ugovor, odnosno da snaga i utjecaj državnih službenika i namještenika ponajviše ovisi o jedinstvu svih zaposlenih u državnim službama.

Sindikalni povjerenik Ante Ivas
Sindikalni povjerenik Ante Ivas

Iako to možda nije popularno reči među carinicima, danas je položaj svih državnih službenika i namještenika nezadovoljavajući, a njihov rad potcijenjen i potplaćen, te stoga SDLSN drži da njihov status treba unaprijediti u svim državnim službama, uvažavajući specifičnosti i posebne uvjete rada svake od njih.

SDLSN ne zagovara strukovne kolektivne ugovore na razini pojedinih službi, a s obzirom na stav GSV-a o tome da se takvi ugovori ne zaključuju, odnosno na PAL zajmom predviđeno centraliziranje kolektivnog pregovaranja na razini javnih i državnih službi, upitna je pozicija i budućnost strukovnih sindikata.

Uspoređujući poziciju dvaju sindikata unutar pregovaračkog odbora Sindikata državnih službi, Kuhar je naznačio da svaki od pet sindikata u odboru ima na svakih tisuću članova sindikata jedan glas što se reflektira na njegov doprinos i utjecaj u pregovorima.

On je upozorio na nedostatak kooperativnosti CSH unutar odbora, ilustriravši to činjenicom da se predstavnik CSH nije uputio svog predstavnika na međusindikalni sasatanak u Stubičkim Toplicama na kojem je dogovoren tekst Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji je korišten kao podloga za pregovore s Vladom, a slično se dogodilo i pri utvrđivanju prijedloga revizije koeficijenata od strane sindikata državnih službi, što ukazuje na nesrazmjer između deklarativnog i stvarnog djelovanja CSH.

Dodao je kako SDLSN nije sindikat koji manipulira raspoloženjem djelatnika Carinske uprave, kao što je to CSH učinio provedbom referenduma o “zamrzavanju plaća”, budući da se u slučaju tzv. Nacionalnog sporazuma o politici plaća radi o projektu u kojem se plaće ne bi trebale zamrzavati, već dovesti u odnos s odgovarajućim gospodarskim pokazateljima i to u postupku dogovaranja između Vlade, poslodavaca i sindikata.

SDLSN s Vladom razgovara i pregovara, a o njegovim rezultatima svjedoči činjenica da je ugovaratelj i potpisnik svih dosad zaključenih kolektivnih ugovora  na području državnih službi, te da zbog brojnosti njegova članstva i utjecaja koji iz njega proizlazi bez njega nije moguće zaključiti kolektivni ugovor, za razliku od sindikata koji djeluju u jednom državnom tijelu ili jednoj državnoj službi, čije sudjelovanje u pregovaračkom odboru ovisi o području za koje se sklapa ugovor, odnosno dogovoru sindikata o broju i sastavu pregovaračkog odbora.

Imenovanjem sindikalnog povjerenika članovi sindikata u Carinarnici Šibenik imat će svog predstavnika u Odboru carine SDLSN i izravno sudjelovati u razmatranju i artikuliranju specifičnih interesa carinskih djelatnika.

Njihovom sindikalnom vodstvu želimo mnogo uspjeha u radu na dobrobit svih službenika i namještenika. Dobrodošli u našu sindikalnu obitelj.

Pročitajte još: