Otvoreno Savjetovanje o obrascu naknadne procjene učinaka propisa za Zakon o minimalnoj plaći

Zagreb, 24. svibnja 2021. (nhs.hr/SDLSN) –  Na portalu e-Savjetovanja pokrenuto je Savjetovanje o obrascu naknadne procjene učinaka propisa za Zakon o minimalnoj plaći (Narodne novine, br. 118/18). Savjetovanje je otvoreno do 19. lipnja, a očekivana objava izvješća je 3. srpnja 2021. Uključite se u raspravu.

U tekstu se u poglavlju pod nazivom „Analiza izravnih učinaka nastalih primjenom Zakona – Analiza gospodarskih učinaka primjene Zakona, među ostalim, navodi: „Iako određene ekonomske teorije upozoravaju da propisivanje minimalne plaće može imati negativan utjecaj na gospodarski rast i zaposlenost, nije bilo negativnog utjecaja ovoga Zakona.“

NHS i SDLSN pozdravljaju takav navod Ministarstva rada, posebice sada kada se na razini EU vode rasprave o Prijedlogu Direktive o primjerenim minimalnim plaćama.

Nadalje se u tekstu navodi: „Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba se u 2019. godini smanjio na 128.650 u odnosu na 2018. (153.542), a navedeno pokazuje kako rast minimalne plaće nije uzrokovao val otpuštanja uslijed povećanja troška rada.“

Ministarstvo rada navodi i kako je institut minimalne plaće potrebno stalno preispitivati jer se odnosi izravno na najranjivije skupine zaposlenih, one koji se unatoč zaposlenju nalaze u riziku od siromaštva. U skladu s navedenim, potrebno je ne samo održavati, već i podizati razinu prava i razinu zaštite koju im zakon pruža.

Sindikati u svijetu i u Hrvatskoj godinama upozoravaju na pogrešnu pretpostavku kako reguliranje minimalne plaće i njeno povećanje imaju negativan utjecaj na gospodarski rast.