Otvoreno Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu

Zagreb, 24. svibnja 2021. – Na portalu e-Savjetovanja pokrenuto je i Savjetovanje o Obrascu prethodne procjene učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o radu. Savjetovanje je otvoreno do 7. lipnja, a očekivana objava izvješća je 21. lipnja 2021.

Konzultacije Vlade RH sa socijalnim partnerima – Nezavisnim hrvatskim sindikatima, Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Maticom hrvatskih sindikata i Hrvatskom udrugom poslodavaca, koje su se odvijale od rujna 2020. do kraja travnja 2021., provedene su kako bi se utvrdile stručne podloge i iskazali interesi za redefiniranjem radnog zakonodavstva i njegovim sadržajem te opsegom.

Sindikalne središnjice su tijekom konzultacija iznijele veliki broj prijedloga izmjena pojedinih instituta u Zakonu o radu, radi jačanja zaštite prava radnika i sprječavanja uočenih zlouporaba.

Kako se navodi, rezultati cjelovito provedenih konzultacija, prema opsegu i sadržaju predloženih promjena, jasno ukazuju na potrebu redefiniranja većeg dijela zakonskih odredbi, odnosno na potrebu donošenja novoga Zakona.

Uključite se u raspravu.

Vezane vijesti:
SDLSN: O aktualnome procesu tripartitnih konzultacija o izmjenama Zakona o radu

Novi list: Otkriven dio namjera oko ZOR-a. Poslodavci bi da se ugradi mogućnost smanjenja plaća u izvanrednim okolnostima