OUTSOURCING NA HRVATSKI NAČIN: Ispostavu Porezne uprave u Dubravi privatni servis čisti “svaki” drugi dan

dubrava_dnevnikhr160115

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorava na “outsourcing u praksi”, konkretno, kako to izgleda u Poreznoj upravi u zagrebačkoj Dubravi. A prema priloženim fotografijama, ne izgleda dobro…

dnevnikhr_logo041114(Dnevnik.hr, 16. siječnja 2015.) “Iako Vlada hrvatsku javnost već dulje vrijeme nastoji uvjeriti u superiornost javno-privatnog partnerstva na području tzv. pomoćno-tehničkih poslova u javnoj upravi i bolju kvalitetu usluga čišćenja i održavanja koju pružaju za to osnovani privatni servisi, kako izgleda outsourcing u praksi na svojoj su koži najbolje osjetili službenici ispostave Porezne uprave u Dubravi”, stoji u dopisu koji je medijima poslao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

dubrava_okvir_dnevnikhr1601Tamo, navode u sindikatu, privatna tvrtka koja s Poreznom upravom ima zaključen jednogodišnji ugovor o čišćenju objekata i prostorija Porezne uprave na području grada Zagreba u vrijednosti usluga od 950.000 kuna s PDV-om, radne prostorije i sanitarni čvor čisti svaki drugi dan.
“Porezna uprava ima 45 zaposlenih, a zgradom tjedno prodefilira i nekoliko stotina stranaka, koje pritom koriste iste sanitarne prostorije, izuzev dva ženska WC-a u posebnom sanitarnom čvoru.
Službenici se pritom žale na nečiste i skliske podove po kojima se povlače nakupine prašine, nedostatak papirnatih ručnika i tekućeg sapuna, koji u pravilu nestaju u drugoj polovici mjeseca, kao i smrad koji dopire iz nedovoljno održavanih sanitarnih čvorova i pitaju se kad će se netko ili više njih u takvim uvjetima zaraditi kakvu crijevnu virozu ili drugu popratnu pojavu nehigijenskih uvjeta u kojima rade”, stoji u dopisu sindikata. Sve je potkrijepljeno i fotografijama.

dubrava3_dnevnikhr160115

“Kako ovakvo stanje predstavlja ozbiljnu zdravstvenu ugrozu, ne samo za zaposlene nego i građane koji koriste zajedničke sanitarne čvorove, Sindikat će se obratiti inspekciji zaštite na radu i sanitarnoj inspekciji”, poručuju iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

dubrava_indexhr160115

(Index.hr, 16. siječnja 2016.) SLUŽBENICI Porezne uprave u Dubravi nisu najsretniji uslugama javno-privatnog partnerstva na području tzv. pomoćno-tehničkih poslova u javnoj upravi, poznatijem kao “outsourcingu”, sudeći po fotografijama koje je poslao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

indexhr_logo08072014Glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar javlja o katastrofalnim higijenskim uvjetima u toaletima te Porezne uprave, koja je s jednim od osnovanih privatnih servisa zaključila jednogodišnji ugovor o čišćenju objekata i prostorija, i to u vrijednosti 950.000 kuna s PDV-om.

No, radne prostorije i sanitarni čvor, kroz koje svaki dan prolazi stotine stranaka i 45 zaposlenih, čisti se samo svaki drugi dan.

“Službenici se pritom žale na nečiste i skliske podove po kojima se povlače nakupine prašine, nedostatak papirnatih ručnika i tekućeg sapuna, koji u pravilu nestaju u drugoj polovici mjeseca, kao i smrad koji dopire iz nedovoljno održavanih sanitarnih čvorova i pitaju se kad će se netko ili više njih u takvim uvjetima zaraditi kakvu crijevnu virozu ili drugu popratnu pojavu nehigijenskih uvjeta u kojima rade”, kaže Kuhar.

Navodno su u Središnjem uredu Ministarstva financija u Katančićevoj 4 uvjeti puno bolji, kako su mu rekli neki zaposlenici.

“Iz ugrađenih zvučnika dopire lagana glazba, osvježivači zraka ispuštaju ugodne cvjetne mirise, postoje posebne vrećice za organski otpad (!?), a službenici malu i veliku nuždu obavljaju bez straha od upada stranaka u prostorije u kojima se trenutno olakšavaju”, napisao je.

dubrava2_indexhr160115

Sindikat će se zbog ugrožavanja zdravlja ljudi u ovakvim uvjetima obratiti inspekciji zaštite na radu i sanitarnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo jesu li nesnosni uvjeti, prljavština i kako kažu, “”mački” od prašine koji poput maslačaka lete zrakom”, sukladni standardima EU ili se samo radi o “outsourcingu” na hrvatski način, najavili su.

O “čistoći” WC-a prosudite sami, ali iako su ovo fotografije iz samo jednoga ureda javne uprave, sigurno je i da u mnogim toaletima javnih službi koji nisu sklopili ugovore s prije spomenutim privatnim servisima stanje nije ništa bolje.

OUTSOURCING NA HRVATSKI NAČIN
Ispostavu Porezne uprave u Dubravi privatni servis čisti “svaki” drugi dan

pu_dubrava_wc

(SDLSN, 16. siječnja 2015.) Iako Vlada hrvatsku javnost već dulje vrijeme nastoji uvjeriti u superiornost javno-privatnog partnerstva na području tzv. pomoćno-tehničkih poslova u javnoj upravi i bolju kvalitetu usluga čišćenja i održavanja koju pružaju za to osnovani privatni servisi, kako izgleda “outsourcing” u praksi na svojoj su koži najbolje osjetili službenici ispostave Porezne uprave u Dubravi.

sdlsn_www220Tamo privatna tvrtka koja s Poreznom upravom ima zaključen jednogodišnji ugovor o čišćenju objekata i prostorija Porezne uprave na području grada Zagreba u vrijednosti usluga od 950.000 kuna s PDV-om, radne prostorije i sanitarni čvor čisti “svakoga” drugog dana, iako uz 45 zaposlenih zgradom tjedno prodefilira i nekoliko stotina stranaka, koje pritom koriste iste sanitarne prostorije, izuzev dva ženska WC-a u posebnom sanitarnom čvoru.
Službenici se pritom žale na nečiste i skliske podove po kojima se povlače nakupine prašine, nedostatak papirnatih ručnika i tekućeg sapuna, koji u pravilu nestaju u drugoj polovici mjeseca, kao i smrad koji dopire iz nedovoljno održavanih sanitarnih čvorova i pitaju se kad će se netko ili više njih u takvim uvjetima zaraditi kakvu crijevnu virozu ili drugu popratnu pojavu nehigijenskih uvjeta u kojima rade.
Istovremeno, kažu nam kako uvjeti nisu svugdje isti te kako su čuli da u Središnjem uredu Ministarstva financija u Katančićevoj 4 iz ugrađenih zvučnika dopire lagana glazba, osvježivači zraka ispuštaju ugodne cvjetne mirise, postoje posebne vrećice za organski otpad (!?), a službenici malu i veliku nuždu obavljaju bez straha od upada stranaka u prostorije u kojima se trenutno olakšavaju.
Kako ovakvo stanje predstavlja ozbiljnu zdravstvenu ugrozu, ne samo za zaposlene nego i građane koji koriste zajedničke sanitarne čvorove, Sindikat će se obratiti inspekciji zaštite na radu i sanitarnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo jesu li mokraća u zaštopanim pisoarima, “mački” od prašine koji poput maslačaka lete zrakom, prljavi i skliski podovi i neoprani prozori sukladni standardima i direktivama EU ili se samo radi o “outsourcingu” na hrvatski način. S. Kuhar