Partnerstvo Vlade i sindikata u reformi državne uprave

Partnerstvo Vlade i sindikata u reformi državne uprave

Sporazum071009-005

ZAGREB, 7. listopada 2009. (Hina) – Uključivanje sindikata u cjelokupni proces reforme državne uprave te lokalne i područne samouprave cilj je danas potpisanog Sporazuma o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave između Vlade i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

hina_print_logoSporazum su potpisali predsjednik sindikata Boris Pleša i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je istaknula da se sporazumom daje dodatni poticaj razvoju socijalnog partnerstva, koje za Vladu predstavlja jedinu alternativu za rješavanje važnih pitanja, poput pitanja reforme državne uprave.

Sindikati će tako sudjelovati u toj reformi u cijelosti, od donošenja zakonskih i podzakonskih akata do usuglašavanja odluke o broju zaposlenih u državnoj upravi, za koji je Kosor istaknula da bi bilo neodgovorno danas ocijeniti je li prevelik, tj. hoće li biti viška zaposlenih.

Naime, prema riječima ministra uprave Davorina Mlakara, u Hrvatskoj trenutno ima nešto više od 52 tisuće državnih službenika, u što je uključena primjerice i policija, dok “klasični sustav” državne uprave ima oko 20 do 23 tisuće zaposlenih.

No, istaknuo je Pleše, taj broj varira ovisno o reformama pojedinih sektora, poput onih vezanih uz ulazak Hrvatske u NATO, kada je iz sustava Ministarstva obrane izašlo 12 tisuća zaposlenih.

Sporazum071009-013

Iz odredbi potpisanog sporazuma Pleše je posebice izdvojio onu o osnivanju zajedničke radne skupine koja će sudjelovati u izradi zakonske regulative i pratiti provedbu reforme.

Time se sindikatima omogućava da sudjeluju u odlučivanju o svim značajnim pitanjima vezanima uz status, prava i obveze državnih službenika i namještenika, odnosno osigurava da proces reforme završi u njihovu korist.

Premijerka Kosor tom je prilikom izjavila i kako je svim sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca uputila prijedlog novog sporazuma o socijalnom partnerstvu u izmijenjenim okolnostima, odnosno u uvjetima krize i gospodarskih poteškoća.

U tom prijedlogu sindikatima i poslodavcima se predlažu samo obveze i ciljevi Vlade, a njima je prepušteno da sami predlože što oni žele unijeti u novo partnerstvo, istaknula je Kosor te dodala kako očekuje da će novi sporazum o socijalnom partnerstvu biti potpisan uskoro.

Pročitajte još…

sporazum_vl071009Sporazum071009-008

Reforma državne uprave posao je koji moramo odraditi ne samo zbog ulaska u Europsku uniju nego i zbog nas samih, ustvrdila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon što je danas potpisala Sporazum o socijalnom partnerstvu sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika, čime se proces reformi u državnoj administraciji nastoji provesti na socijalno zadovoljavajući način, poručeno je.
vl_logo180909Državna uprava danas zapošljava 52 tisuće zaposlenika, no premijerka Kosor nije željela govoriti koliko bi ih u postupku reforme državne uprave trebalo ostati bez posla.
No neminovno je da će se zbog ulaska u Europsku uniju, ali i hvatanja u koštac sa zadatkom koji prijašnje vlade nisu pokušale riješiti obujam državne administracije u kadrovskom smislu smanjiti.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata, izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom koji je pružio mogućnost sudjelovanja u svim važnim odlukama koje se budu ticale reforme, poglavito u segmentu zbrinjavanja viška zaposlenih. No smatra kako se broj zaposlenih u državnim službama prečesto ocjenjuje paušalno i neargumentirano, promatranjem kroz rad u uredima i ispijanje kavica.
No državni su službenici i policajci koji stradavaju na svojem radnom mjestu, naglasio je Pleša.