Pavić: Novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća

Pavić: Novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća

(HRT, 21. prosinca 2017.) Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odbacio je mogućnost smanjenja plaća državnih službenika i namještenika, ustvrdivši kako je cilj novog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika povećati produktivnost, uvesti sustav nagrađivanja, te razdvojiti djelatnike koje se može nagraditi od onih koji ne rade produktivno.

“Prijelaz u novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća”, kazao je Pavić novinarima koji su tražili komentar na prosvjede službenika zbog najave ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto. “Dodatak na plaću od 0,5 posto je dio plaće, prema tome netko tko ima 5000 kuna plaću po starom sustavu imat će 5000 kuna i po novom sustavu, neovisno o tom dodatku, neovisno o izračunima, zvalo se tako ili ne”, rekao je ministar uoči Vladine sjednice.

Novinarima koje je zanimalo je li riječ o kažnjavanju državnih službenika i hoće li netko tko ne radi produktivno dobiti otkaz, Pavić je odgovorio kako se ne radi o kažnjavanju već o “sustavu praćenja”. “Danas smo imali radnu skupinu i u prijelaznim završnim odredbama smo upravo to definirali, a cjelovit zakon ćemo relativno skoro predstaviti, nakon što radna skupina završi svoj posao”, dodao je.