Pleša: Imamo ugovor o automatizmu povećanja plaća i očekujemo realizaciju

Pleša: Imamo ugovor o automatizmu povećanja plaća i očekujemo realizaciju

plesa_dnevnikhrt131216

(HRT, 13. prosinca 2016.) Sindikalni pregovarači državnih službi danas su u Ministarstvo rada došli čuti vladinu ponudu kojom bi se realizirao sporazum o povećanju osnovice plaće od 6%. No nakon dva i pol sata razgovora otišli su bez ponude. Na pregovore se vraćaju u petak.

hrt_vijesti_200315Kad smo sklapali sporazum nije bilo važno dali stoji u definiciji “u 2 tromjesečja” ili “za 2 tromjesečja”. Kad dođete u situaciju da sporazum realizirate onda se gleda svako slovo, svaka točka i zarez. Smatramo da je sporazum vrlo jasan očekujemo njegovu realizaciju. Danas s vladine strane nismo čuli niti jedan konkretan prijedlog i onda ga očekujemo u petak, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Na pitanje jesu li njihove odredbe ugovora s Vladom bolje od odredbi ugovora sindikata javnih službi Pleša je rekao da je teško reći jesu li su odredbe ugovora državih sindikata bolje, ali su jednostavije i operativnije. Naš ugovor koji smo potpisali 2009. vrlo jasan. Onog trenutka kada se ostvare uvjeti, rast BDP-a za 2 tromjesečja u jednoj godini, da se odmah od sljedeće godine, u ovom slučaju od 1. siječnja 2017. da se osnovica automatski vraća na razinu osnovice iz 2009. godine, dodao je.

Ostaje sporno pitanje 2016. godine jer je BDP rastao i tijekom 2015., a onda je Državni zavod za statistiku počeo izvoditi s decimalama govoreći da je rast BDP-a 1.9999… To je veći bio način na koji se pokušavalo reći da rast nije ostvaren pa se ovi sporazumi ne mogu realizirati, izjavio je Pleša.

plesa2_dnevnikhrt131216

Sve je na stolu, nisam siguran u kojem će pravcu ići ponuda Vlade. Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi. Imamo sporazum koji jasno definira automatizam primjene osnovice i povećanje plaće za 6%. Ako se to ne bi dogodilo, onda moramo ići pred naše članstvo i pitati što ćemo napraviti, rekao je Pleša.

Na pitanje što očekuje da će sutra Vlada na sjednici odlučiti po pitanju božićnica, odnosno hoće li se i kada isplatiti javnim i državnim službenicima, Pleša rekao kako misli da božićnica ne bi trebala biti sporna. Dobili smo informaciju da će božićnice biti, samo ne znamo ovaj mjesec ili idući. Ja se nadam ovaj mjesec, odgovorio je Pleša.