PLETER radi i zapošljava radnike – dio namještenika još uvijek nepovjerljiv

PLETER radi i zapošljava radnike – dio namještenika još uvijek nepovjerljiv

SDLSN_www(SDLSN, 22. travnja) Tvrtka PLETER – USLUGE d.o.o. osnovana odlukom Vlade RH zbog preuzimanja djelatnosti bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a radi već tri mjeseca.

Međutim, iako je riječ o državnoj tvrtci u vlasništvu Republike Hrvatske i kao takvoj poželjnom poslodavcu za najveći broj nezaposlenih i zasigurno velik broj zaposlenih radnika, tvrtka još uvijek ne radi punim kapacitetom.

Jedini osnivač tvrtke Pleter - usluge d.o.o. je Republika Hrvatska
Jedini osnivač tvrtke Pleter – usluge d.o.o. je Republika Hrvatska

Jedan od razloga nalazi se u činjenici da Pleter još uvijek nije preuzeo sve objekte (kantine, restorane, hotele) i osoblje koje u njima radi, ali drugi je u začuđujućoj dozi nepovjerenja koje prema Pleteru pokazuju bivši državni službenici i namještenici, ne odlučujući se za prijelaz u tvrtku u kojoj im se nudi posao uz ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Razlozi za to nisu jasni ni poslodavcu ni Sindikatu jer je preuzimanje dogovoreno temeljem sporazuma između MORH-a i Pletera, koji su u znak suglasnosti i nakon što su u njega ugrađeni socijalni «osigurači» koje su tražili potpisali i sindikati.

Sporazum o preuzimanju djelatnika potpisali su Ministar Rončević i direktor Pletera Denis Skubic, uz suglasnost sindikata
Sporazum o preuzimanju djelatnika potpisali su Ministar Rončević i direktor Pletera Denis Skubic, uz suglasnost sindikata

Iako Sporazum jamči preuzimanje više od 800 djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama, potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme i zadržavanje plaće i drugih materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na rok od dvije godine, u kojem roku ne mogu dobiti poslovno uvjetovani otkaz, početak pregovora za kolektivni ugovor na razini Pletera u roku od godine dana, Pleter zasad bilježi relativno nisku stopu od 43% preuzetih djelatnika.

Naime, od mogućih 475 djelatnika koje je Pleter dosad mogao preuzeti sukladno dinamici preuzimanja poslova i objekata, za prijelaz u Pleter odlučilo se njih 203.

Pleter_Ihas_DelicTo je za posljedicu imalo zapošljavanje radnika s burze, kako bi Pleter mogao uspješno pružati usluge zbog kojih je i osnovan, pa je tako u Pleteru kruh počelo zarađivati i 94 dosad nezaposlenih radnika, odnosno onih kojima je posao u Pleteru bio privlačniji od rada na crno ili kod privatnog poslodavca.

U međuvremenu je Pleter isplatio tri plaće, onu za veljaču, ožujak i travanj i potvrdio se kao poslodavac koji nema problema s naplatom svojih usluga i isplate plaća zaposlenicima.

Kako nam je rekao direktor Pletera Denis Skubic, od 1. travnja svi zaposleni, bez obzira rade li na određeno ili neodređeno vrijeme, osigurani su od posljedica nesretnog slučaja, čime je tvrtka pokazala da poštuje standarde koji su vrijedili i u državnoj upravi.

Pleter_polica
Od 1. travnja svi djelatnici pletera osigurani su od posljedica nesretnog slučaja (gore). Zbog slabog odziva djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama Pleter radnike traži i putem oglasa (dolje)

Pleter_oglas

 

Direktor Skubic se nada da će početno i djelomice razumljivo nepovjerenje zaposlenika svakim danom biti sve manje, a broj djelatnika koji će se odlučiti za prelazak u Pleter sve veći jer, kako kaže, Pleter već više od tri mjeseca posluje na zadovoljstvo korisnika i radnika koji u njemu rade i svakim danom postaje sve poželjniji poslodavac.