PLOČE: Smanjili plaće vatrogascima kako bi im platili prekovremeni rad

PLOČE: Smanjili plaće vatrogascima kako bi im platili prekovremeni rad

JVPPloce_ilustracija

(SDLSN, 12. srpnja) Upravno vijeće Javne ustanove «Vatrogasna postrojba Grada Ploča», prošlog je mjeseca donijelo, u najmanju ruku, neobičnu odluku.

bad_practiceOvo tijelo, koje sukladno Zakonu o ustanovama upravlja JVP, zaključilo je kako je zbog nedostatnih sredstava za isplatu materijalnih prava koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (primjenjuje se na profesionalne vatrogasce dok god se za njihove plaće osiguravaju sredstva iz državnog proračuna, op.a.) – pasivnog dežurstva i prekovremenih sati, neophodno smanjiti vrijednost koeficijenata za plaće vatrogasaca za 10%, čime bi se namaknula potrebna sredstva za isplatu ovih prava.

Tako će profesionalni vatrogasci Ploča sami financirati svoj prekovremeni rad i pasivno dežurstvo u požarnoj sezoni.

No, pored ovog apsurda vatrogasce boli i činjenica da teret navodnog nedostatka sredstava ne dijele svi jednako i solidarno.

Naime, za razliku od običnih vatrogasaca kojima je koeficijent i, treba li to uopće naglasiti, plaća smanjena za 10%, zapovjedniku i dozapovjedniku JVP koeficijent je ostao isti, a koliko nam je poznato nisu smanjene ni naknade članovima upravnog vijeća.

Po logici Upravnog vijeća JVP Ploča vatrogascima bi u slučaju požara većih razmjera plaća mogla biti dodatno umanjena jer bi to značilo i veći broj prekovremenih sati
Po logici Upravnog vijeća JVP Ploča vatrogascima bi u slučaju požara većih razmjera plaća mogla biti dodatno umanjena jer bi to značilo i veći broj prekovremenih sati

Sindikat će o ovome obavijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, ali i Odjel proračunskog nadzora Ministarstva financija, budući da je Odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za 2006. godinu za plaće 16 vatrogasaca i materijalne troškove JVP Ploče predviđeno 2.010.066 kuna.

Inače, Sindikat već vodi sudske sporove zbog isplate razlike plaće za pločanske vatrogasce, a nastavi li se s praksom nezakonitog smanjivanja plaća zatražit će i kaznenu odgovornost odgovornih za takvo stanje.

Međutim, ukoliko praksa isplate zaposleničkih prava iz sredstava namaknutih smanjivanjem njihovih plaća prođe bez posljedica, Upravno vijeće JVP Ploča moglo bi u budućnosti donijeti odluku o novom smanjenju plaće od npr. 80% radi isplate razlike plaće po sudskim presudama.

Pročitajte još…

SINDIKAT: SMANJILI PLAĆE VATROGASCIMA KAKO BI IM PLATILI PREKOVREMENI RAD

hina_logo

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) –  Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Ploča, prošlog je mjeseca donijelo odluku zbog koje će profesionalni vatrogasci Ploča sami financirati svoj prekovremeni rad i pasivno dežurstvo u požarnoj sezoni, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.

Plaća je smanjena vatrogascima koji se izravno izlažu opasnosti, ali ne i članovima Upravnog vijeća
Plaća je smanjena vatrogascima koji se izravno izlažu opasnosti, ali ne i članovima Upravnog vijeća

Upravno vijeće zaključilo je da zbog nedostatnih sredstava za isplatu materijalnih prava, koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike – prekovremenih sati i pasivnog dežurstva, treba smanjiti vrijednost koeficijenata za plaće vatrogasaca za 10 posto, čime bi se namaknula potrebna sredstva za isplatu tih prava.
No, osim tog apsurda, teret navodnog nedostatka sredstava nije raspoređen jednako i solidarno jer, za razliku od običnih vatrogasaca kojima su koeficijent i plaća smanjeni za 10 posto, zapovjedniku i dozapovjedniku JVP-a koeficijent je ostao isti, a nisu smanjene ni naknade članovima Upravnog vijeća.
Sindikat će o tome obavijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, ali i Odjel proračunskog nadzora Ministarstva financija, jer  je Odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za 2006. godinu za plaće 16 vatrogasaca i materijalne troškove pločanskog JVP-a predviđeno 2.010.066 kuna.
Sindikat već vodi sudske sporove zbog isplate razlike plaće za pločanske vatrogasce, a nastavi li se s praksom nezakonitog smanjivanja plaća zatražit će i kaznenu odgovornost odgovornih za takvo stanje, ističe se u priopćenju.