PODRŠKA AKCIJI PROTIV STYRIJINIH DVOSTRUKIH STANDARDA U VEČERNJEM LISTU

PODRŠKA AKCIJI PROTIV STYRIJINIH DVOSTRUKIH STANDARDA U VEČERNJEM LISTU

ifj_europe_logo2

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacije novinara (EFJ) podržavaju borbu novinara u Večernjem listu i njihovu odluku da štrajkaju zbog obrane svojih radnih prava.

ifj_europe_logoNovinari Večernjeg lista, u vlasništvu austrijske medijske korporacije Styria, štrajkat će 23. ožujka zbog toga što je uprava odbila potpisati kolektivni ugovor. Odlukom uprave prestao je nakon 15 godina postojati kolektivni ugovor u Večernjem listu.

“Kolektivni ugovor za novinare i druge medijske radnike u Večernjem listu bio je prvi sporazum takve vrste potpisan u Republici Hrvatskoj. Sramota je da je uprava odbila potpisati taj ugovor”, izjavio je predsjednik Europske federacije novinara Arne König.
“To je izuzetno negativan potez, pogotovo kada se od Hrvatske očekuje da poštuje standarde EU u zaštiti prava radnika. Stoga u potpunosti podržavamo novinare koji će štrajkati”.

Unatoč mirenju, uprava Večernjeg lista odbacila je sve zahtjeve IFJ/EFJ, Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i odlučila drastično smanjiti postojeća prava novinara otkazivanjem 0,5 posto povećanja plaća po godini radnog staža, božićnica, prilagodbi plaća stopi inflacije i drugih točaka kolektivnog ugovora. Većina novinara glasovala je za štrajk.

podrska_vl_okvir“Otkaz kolektivnog ugovora u Večernjem listu pogađa nas kao još jedan dokaz dvostrukih standarda. U ovom slučaju, to je medijska tvrtka iz EU koja ne poštuju pravila kada posluje u drugim zemljama”, rekao je predsjednik IFJ Jim Boumelha. “Profesionalna prava ne mogu biti rezervirane za stare i dobro utemeljene demokracije. Vlade i vlasnici medija u drugim zemljama, posebice onima koje su blizu članstva u EU, također su dužni poštovati socijalni dijalog i kolektivne ugovore. Osim toga, smanjenje radničkih prava neminovno će utjecati na kvalitetu sadržaja Večernjeg lista”.
EFJ također izražava žaljenje što će Večernji list izlaziti tijekom štrajka uz pomoć tzv. freelance novinara iz VLM-a, druge tvrtke u vlasništvu Styrie. Ti slobodni suradnici su u stvari stalno zaposleni kao novinari na puno radno vrijeme i nemaju pravo surađivati s drugim izdavačem.

“Snažno osuđujemo zaobilaženje radnog zakonodavastva zapošljavanjem lažnih freelance novinara. To je dokaz da hrvatske i europske vlasti moraju istražiti lažno samozapošljavanje medijskih profesionalaca te se pobrinuti da se radničkih prava i kolektivnih ugovori također primjenjuju i na njih”, rekao je Arne König. “Nezaštićen i nesiguran oblika zapošljavanja ne smije postati pravilo. Sve one koji su prisiljeni biti slobodnjaci trebaju se u potpunosti smatrati stalno zaposlenima”.

Pročitajte još…