Pogledajte komu se možete žaliti na ponašanje političara!

kuhar_dalje311012

(Dalje.com, 31. listopada 2012.) Ironičnim plakatom Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika poziva na zakonske izmjene kako bi se Vladina akcija “Tu smo zbog Vas” odnosila i na dužnosnike koji obavljaju najviše državne funkcije. Ministarstvo uprave Arsena Bauka je pokrenulo akciju u kojoj zaposlenici državnih službi trebaju nositi karticu s imenom i otvorilo telefone na koje se građani mogu žaliti na njih i njihov rad.

pandzic_daljeSindikat podsjeća da su još prije osam godina iz Zakona o pravima i obvezama dužnosnika izbačene obveze, a ostala su samo prava. Za razliku od službenika koji imaju etički kodeks kojeg se moraju pridržavati, svi dužnosnici, od predsjednika, premijera i ministara, preko saborskih zastupnika, pa do ravnatelja i njihovih pomoćnika i zamjenika nemaju ničega sličnoga.

obveze_du_dalje311012– Sindikat smatra da su državni službenici i državni dužnosnici dva prsta iste ruke u službi građana i prosvjeduje zbog činjenice favoriziranja državnih službenika i diskriminacije državnih dužnosnika kada su u pitanju pritužbe korisnika njihovih usluga. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske oduševljen je kampanjom Ministarstva uprave “Tu smo zbog Vas”, kojom se građani pozivaju da putem besplatnog telefona prijavljuju državne službenike koji krše Etički kodeks državnih službenika. Međutim, Sindikat predlaže da se kampanja proširi i na državne dužnosnike te je u tu svrhu izradio i naljepnice kojima bi se građani trebali upoznati s obvezama i pravima državnih dužnosnika sadržanim u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.
Prijedlog naljepnice koja bi se lijepila na vrata dužnosničkih kabineta dostavljen je ministru uprave Arsenu Bauku od kojeg Sindikat očekuje svesrdnu podršku ovoj inicijativi – napisao je cinično glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.
Iako se naljepnica koju donosimo može smatrati samo dobrim vicem, ona upozorava na puno dublji problem. Nakon što je donesen Zakon o sukobu interesa, obveze dužnosnika su izbačene iz zakona. Ponašanje dužnosnika može biti neetično, nečasno, nepošteno, a da ne predstavlja sukob interesa. Sindikat smatra da i oni moraju imati obveze u zakonu o dužnosnicima, jednako kao i službenici.
Kuhar je poslao i prijedlog izmjena Zakona predsjedniku, premijeru, Saboru i Ministarstvu uprave. U popratnom tekstu je napisao i da upravo potezi dužnosnika poput smanjivanja prava i novca u osnovnim državnim uslugama poput zdravstva i školstva, može pretvoriti kampanju “Tu smo zbog Vas” u ciničnu šalu.
Građani svoj bijes zbog tih poteza iskaljuju upravo na službenicima koji predstavljaju i državu i moraju braniti poteze dužnosnika. Istovremeno se i njima smanjuju prava i plaće. Dužnosnici s druge strane, niti imaju etički kodeks niti ikakve propisane obveze kada su jednom izabrani i imenovani.

Pročitajte još…