Pogrešnim naslovima do pogrešne slike o zapošljavanju u državnim službama

Zagreb, 23. travnja 2021. – Ovih dana svjedočimo bombastičnim naslovima o zapošljavanju 4.000 novih ljudi u državnim službama tijekom koronakrize. Riječ je o naslovima koji ne prate sadržaj teksta, pa se, s razlogom, možemo upitati je li riječ o slučajnoj ili namjernoj pogrešci ili o nepoznavanju materije. Bilo kako bilo, takvi naslovi pridonose stvaranju pogrešne slike u javnosti.

Činjenica je kako je od početka krize 2008./2009. godine na snazi zabrana zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade RH, osim u iznimnim slučajevima. Među ostalim, zapošljavanje je dopušteno ako se ne može osigurati redovito obavljanje poslova preraspodjelom između postojećih službenika, ako su ispunjeni uvjeti za primjenu klauzule dva za jedan (za dva otišla, jedan novi zaposleni), na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u RH, te radi zamjene duže odsutnih službenika.

SDLSN nema saznanja o kršenju odluke Vlade RH o zabrani zapošljavanja, no, slijedom povećanja opsega poslova, skreće pozornost na potrebu izmjene odluke i potrebu novog zapošljavanja u sektoru, posebice u pravosuđu, poreznoj upravi i državnom inspektoratu.

Nažalost, zabrana zapošljavanja službenika i namještenika prisutna je i u javnim službama. Tijekom koronakrize, posebice u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, vidljiva je i osjetna negativna posljedica takve zabrane.

Foto: pixabay.com