Pomoćnici ministara sustigli broj državnih tajnika u HDZ-ovoj vladi

KUKURIKU IMA VIŠE DUŽNOSNIKA OD HDZ-A!
Uzgoj činovništva

nacional200Kada je Vlada donosila Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo, premijer Zoran Milanović je rekao da će ukupni broj visokih državnih službenika biti smanjen za trećinu. Uštede su bile najavljene do iznosa od 25 do 30 milijuna kuna. Već sada je jasno da to pada u vodu

Nakon imenovanja na jučerašnjoj sjednici Vlade, Kukuriku koalicija je uspjela u samo mjesec dana povećati broj najviših dužnosničkih mjesta u odnosu na HDZ-ovu Vladu!

duznosnici_nacional270112Pomoćnici i zamjenici ministara još nisu imenovani u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu poduzetništva i obrtništva, tako da će konačni rezultat sigurno biti veći, pokazuje analiza koju je napravio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDSLN). Trenutačno je broj ministara, zamjenika i njihovih pomoćnika već dosegao brojku od 109 dužnosnika, dok je ukupni broj u HDZ-ovoj Vladi bio 75. Ova Vlada je ukinula državne tajnike koji su bili na najvećoj meti kritika i koji su se gomilali u ministarstvima, ali njihovo mjesto su preuzeli pomoćnici i zamjenici. “Za 20 zamjenika koji su dosad imenovani, plaća je veća i od državnotajničke i pomoćničke” kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Kada je Vlada donosila Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo, premijer Zoran Milanović je rekao da će ukupni broj visokih državnih službenika biti smanjen za trećinu. Uštede su bile najavljene do iznosa od 25 do 30 milijuna kuna. Već sada je jasno da to pada u vodu. Nova Vlada je digla i koeficijente za zamjenike, te za još niz dužnosnika. U ovotjednom tiskanom izdanju Nacionala, objavili smo kako to izgleda na primjeru Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Primjedbe do jučer oporbene Kukuriku koalicije zbog prevelikog broja državnih tajnika u Vladi Jadranke Kosor zvuče pomalo smiješno pod naletom vala pomoćnika ministara” zaključuje Siniša Kuhar.

DUŽNOSNIČKA “KOŠARICA”
Pomoćnici ministara sustigli broj državnih tajnika u HDZ-ovoj vladi

duznosnici_ilustracija_fina

(SDLSN, 27. siječnja 2012.) Primjedbe do jučer oporbene “kukuriku” koalicije zbog (pre)velikog broja državnih tajnika u Vladi Jadranke Kosor i navođnje “negativnih” primjera Popijačevog i Kalmetinog ministarstva s čak po šest državnih tajnika u svakom, zvuče pomalo smiješno pred naletom vala imenovanja pomoćnika ministara kojih, nakon jučerašnje sjednice Vlade, sada već ima 56 i to bez razriješenog pomoćnika ministra prometa Ferdeljia, odnosno gotovo jednako koliko i mrskih im HDZ-ovih državnih tajnika.

sdlsn_www220Da bi ironija bila veća, u Ministastvu gospodarstva i Ministarstvu poljoprivrede već je imenovano po pet pomoćnika ministara, a zajedno sa zamjenicima ministara, kao dužnosnicima ispod ministarskog ranga ima ih također šestorica po ministarstvu.
Međutim, brojka od 59 bivših državnih tajnika uskoro bi mogla biti premašena, budući da u dvama ministarstvima, onom pravosuđa i poduzetništva i obrta, pomoćnici ministara još nisu imenovani.
No, dok se između državnih tajnika i pomoćnika ministara vodi mrtva trka s izvjesnom budućom prednošću na strani pomoćnika, “kukuriku” Vlada onu HDZ-ovu uvjerljivo “šije” za 20 zamjenika ministara koji kao dužnosnička kategorija u Kosoričinoj vladi nisu postojali, odnosno zamijenili su ih državni tajnici, a plaća im je veća od tajničke i pomoćničke.

Kada je nova Vlada donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, premijer Milanović je naglasio da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

Hoće li se ova najava i obistiniti tek će se vidjeti, jer se uredbe o unutarnjem ustrojstvu državnih tijela tek pišu, ali zasad su na najvišim dužnosničkim pozicijama u ministarstvima brojčano nadmoćni dužnosnici aktualne vlade. S. Kuhar

Pročitajte još…