POMOĆNIK MINISTRA OBRANE O SMANJENJU OSOBLJA U MINISTARSTVU I ORUŽANIM SNAGAMA

POMOĆNIK MINISTRA OBRANE O SMANJENJU OSOBLJA U MINISTARSTVU I ORUŽANIM SNAGAMA

hina_logo

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) –  Planom izdvajanja osoblja za ovu godinu predviđeno je izdvajanje 1400 djelatnih vojnih osoba i 850 državnih službenika i namještenika, rekao je Željko Goršić, pomoćnik ministra obrane za upravljanje ljudskim resursima, a prenosi u posljednjem broju “Hrvatski vojnik”, službeno glasilo Ministarstva obrane.

Gorsic_HVKako navodi Goršić, u prošloj je godini planirano izdvajanje 1877 djelatnih vojnih osoba i 1223 državna službenika i namještenika, a ostvareno je izdvajanje 1984 djelatne vojne osobe i 176 državnih službenika i namještenika. Plan izdvajanja osoblja za 2006. ostvaren je oko 69 posto. Ovakav postotak rezultat je neostvarenog organizacijskog izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama i Zrakoplovnog tehničkog zavoda, a koje je bilo planirano u prvom polugodištu 2006., tvrdi Goršić.
Prema Dugoročnom planu razvoja, ističe, predviđeno je da u djelatnom sastavu OSRH bude 16.000 vojnih osoba i 2000 civilnih djelatnika.
Goršić dodaje da bi to trebalo ostvariti do kraja 2009. i pri tome poboljšati ukupnu starosnu i obrazovnu strukturu osoblja.
naslovna strana cijenaPlanom za 2006. planirano je bilo pribaviti 185 časnika i 875 vojnika te 40 visokoobrazovanih civila. Taj plan je ostvaren 95,36 posto, a njime smo u sustavu dobili 868 vojnika koji su potpisali profesionalni ugovor na tri godine, 110 kandidata za časnike, mlade visokoobrazovane osobe, koje su po završetku temeljne časničke izobrazbe primljene u djelatnu vojnu službu na neodređeno vrijeme, kao i 71 civilnu osobu, kazao je Goršić.
Inače, Dugoročnim planom razvoja OSRH 2006. – 2015. predviđen je prijam 110 časnika, 800 vojnika i uvođenje do 275 novih dočasnika godišnje. Zadovoljni smo odazivom kandidata, iako bismo željeli da je on veći kod kandidata deficitarnih zvanja, za koje je posebno iskazana potreba u OSRH, naveo je Goršić.
Zvanja koja su trenutačno deficitarna u MORH-u i OS-u su dipl. ing. strojarstva, brodostrojarstva, elektrotehnike (smjerovi elektronika i energetika), računarstva, građevine, informatike, pomorskog prometa (smjer nautika), dipl. pravnik, doktori medicine.

Pročitajte još…