Pored većih plaća zaposlenih u agencijama i smrt više vrijedi

DRŽAVNI PRORAČUN Pored većih plaća zaposlenih u agencijama i smrt više vrijedi

smrt_pomoc_DU

Koliko država kao poslodavac može biti nepravedna pokazuje primjer pomoći u slučaju smrti člana uže obitelji državnih službenika i zaposlenika Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

smrt_pomoc_APPRRR

(SDLSN, 12. veljače 2010.) Da su plaće državnih službenika i namještenika najmanje u javnoj upravi znaju već i vrapci na grani, no da državni proračun ima različita mjerila kad su u pitanju umrli članovi obitelji državnih i javnih službenika dosad nije bio slučaj.

sdlsn_www220A upravo je slučaj i to onaj najtužniji mogući, smrt roditelja zaposlenika Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji, ovih dana pokazao kako za proračun čak i smrt ima manju vrijednost kad su državni službenici u pitanju.

Život je htio da, nekako u isto vrijeme, državnoj službenici ovog ureda umre majka, a njezinom kolegi, koji je silom zakona od 1. siječnja postao zaposlenikom javne službe – Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, umre otac.

Svaki je poslodavac promptno, kako to već priliči u takvim teškim životnim trenucima, svom zaposleniku isplatio pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji, državnoj službenici po Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, a radniku u Agenciji po pravilniku o radu.

smrt_KUDSIN

Državna je službenica dobila pomoć u visini jedne proračunske osnovice – 3.326,00 kuna, a radnik Agencije pomoć u visini tri prosječne osnovne mjesečne plaće u Agenciji, odnosno oko 15.000,00 kuna.

smrt_pravilnik_APPRRR

Ne treba ni reći da su se dojučerašnji kolege nemalo iznenadili koliko je državni proračun, iz kojeg se i jednima i drugima isplaćuju plaće, izdašniji kada je u pitanju pomoć za slučaj smrti radnika Agencije, a državna službenica istovremeno se zapitala kako je moguće da poslodavac koji plaću i pomoći isplaćuje iz državnog proračuna može sam isplaćivati više od Vlade koja je plaću i pomoći utvrdila zajedno sa sindikatima državnih službi.

segregation3

Po logici stvari, mogla je pomisliti da je manja pomoć koju je dobila od Vlade kao poslodavca za smrt majke posljedica premalih zahtjeva i nesposobnosti sindikata da u pregovorima izbore ono što ta ista Vlada daje i pruža svojim zaposlenicima u agencijama.

Kad bi plaća državnih službenika i namještenika bila veća od plaće zaposlenika Agencije, preko cijele priče moglo bi se lakše prijeći, ali to nije slučaj, jer su i plaće u ovoj javnoj službi za državne službenike i namještenike nedostižne.

Na kraju, ostaje tek gorka spoznaja da ni u smrti nismo svi isti, a gorčinu pojačava činjenica da svoju djecu diskriminira sama državno-proračunska majka.