POREZNA UPRAVA: Mladineo s predstavnicima SDLSN o položaju djelatnika Porezne uprave

POREZNA UPRAVA: Mladineo s predstavnicima SDLSN o položaju djelatnika Porezne uprave

Predstavnci Porezne uprave i Sindikata imali su, nažalost, i previše tema za razgovor
Predstavnci Porezne uprave i Sindikata imali su, nažalost, i previše tema za razgovor

(SDLSN, 3. ožujka) Ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo razgovarao je danas s predstavnicima Odbora Porezne uprave SDLSN o materijalnom i socijalnom položaju zaposlenika Porezne uprave. Predsjednica sindikalnog odbora Snježana Mesek upozorila je Mladinea na zaostajanje plaća poreznika u odnosu na zaposlene unutar državnih službi, kao i u odnosu na prosječnu plaću u državi. Zaposleni u Poreznoj upravi s prosjekom plaće od oko 3.500,00 kuna nalaze se 400,00 kuna ispod republičkog prosjeka od 3.900,00 kuna. Pri tome su najviše stradali zaposlenici sa SSS kojima je plaća

Dražen Opalić, Ružica Surman, Snježana Mesek i Anton Brautović iz Odbora Porezne uprave SDLSN
Dražen Opalić, Ružica Surman, Snježana Mesek i Anton Brautović iz Odbora Porezne uprave SDLSN

donošenjem novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Uredbe o koeficijentima iz 2001. godine smanjena i do 50%, što je za 20% više od prosjeka smanjenja u drugim državnim službama, budući im je istovremeno ukinut i dodatak na posebne uvjete rada. Stoga je sindikalna strana naglasila potrebu hitnog poboljšanja stanja u Poreznoj upravi u kojoj, zbog teških uvjeta rada (na jednog zaposlenog dolazi preko 450 poreznih obveznika), vlada negativna selekcija i odljev kadrova, a razdoblje od 1. do 1. u mjesecu može se okarakterizirati kao preživljavanje. Mesek se založila za isplatu stimulacije temeljem godišnje ocjene službenika i namještenika, te ponovila sindikalnu inicijativu za uvođenje sistematskih liječničkih pregleda, dostavivši ravnatelju podatke o cijeni pregleda na tržištu. Anton Brautović iznio je i slučaj zaposlenice Porezne uprave u Dubrovniku pri traženju kredita kojoj je banka odbila podatke o plaći držeći ih zbog malog iznosa pogrešnim i nevjerodostojnim dokumentom. Upozorio je kako je cilj Sindikata poboljšanje uvjeta rada i materijalnog statusa zaposlenih, a ne stvaranje problema i slučajeva, dajući do znanja kako će novi ravnatelj u Sindikatu imati konstruktivnog socijalnog partnera. U tom smislu od ravnatelja je zatraženo poštivanje obveze iz Kolektivnog ugovora koja se odnosi na obavješćivanje i savjetovanje sa Sindikatom pri donošenju važnih odluka za zaposlene, posebice pri izradi unutarnjih akata o sistematizaciji radnih mjesta. Dražen Opalić je kao mogući izvor sredstava za isplatu stimulacije spomenuo sredstva ostvarena od vlastitih prihoda, po čemu je Porezna uprava specifična u odnosu na druga državna tijela.

Ivica Mladineo sa suradnicima, Ivicom Fabijančićem i Željkom Glavašem
Ivica Mladineo sa suradnicima, Ivicom Fabijančićem i Željkom Glavašem

Ravnatelj Mladineo je sindikalnoj strani dao do znanja kako je svjestan teškog materijalnog položaja zaposlenih u Poreznoj upravi, posebice onih sa SSS, pozvavši Sindikat da i on doprinese prevladavanju tog stanja kroz kolektivne pregovore i prijedloge za izmjene i donošenje uredbi o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju za uspješnost u radu. Dodao je kako će se osobno zauzeti da se prava zaposlenih u Poreznoj upravi iz Kolektivnog ugovora i drugih propisa ostvaruju u potpunosti, ocijenivši kako se što se  toga tiče sindikat i on nalaze na istoj strani.

Istaknuo je kako će se boriti da se situacija u kojoj je Porezna uprava jedna od najmanje cijenjenih službi promijeni, te da se zaposlenicima vrati profesionalno dostojanstvo. Oštro ćemo reagirati na svaki napad na službenike koji se događaju u izvršavanju njihovih zadaća, nastojati poboljšati uvjete rada, stanje opremljenosti i revalorizirati rad onih zaposlenika koji rade sa strankama, rekao je Mladineo, najavivši da će se kroz školovanje kao poseban vid nagrađivanja pokušati poboljšati položaj dobrih radnika. “Maksimalno ćemo štititi dobre radnike, ali isto tako molimo Sindikat da ne štiti neradnike” dodao je, zaključivši kako će se neke nepravde pokušati ispraviti kroz novu sistematizaciju.

Susret su obje strane ocijenile kao konstruktivan i dobrodošao pokušaj da se zajedničkim snagama promijeni nezadovoljavajuće stanje u Poreznoj upravi.