POREZNA UPRAVA: Mladineo s predstavnicima Sindikata o položaju državnih službenika i namještenika

POREZNA UPRAVA: Mladineo s predstavnicima Sindikata o položaju državnih službenika i namještenika

(SDLSN, 19. travnja) Predstavnici Sindikata imali su danas priliku razgovarati s ravnateljem Porezne uprave mr. sc. Ivicom Mladineom  o položaju zaposlenika državnog tijela koje je zaslužno za povećanje proračunskih prihoda u prvom tromjesečju ove godine, tj. prihoda od poreza za oko 28%.

Mladineo190406_374

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar izrazio je u ime članova Sindikata zadovoljstvo zbog isplaćene stimulacije, odnosno dodatka za natprosječne rezultate rada u Poreznoj upravi, koje su porezni službenici zaradili svojim doprinosom punjenju državnog proračuna i jačanju financijske discipline poslovnih subjekata i građana.

Međutim, zbog činjenice da je u javnost plasirana informacija kako je isplata stimulacije rezultat pregovora između ministra financija i Sindikata Porezne uprave Hrvatske, te posebice stoga što u Poreznoj upravi djeluju dva sindikata – SPUH i SDLSN, Kuhar je ravnatelju Mladineu postavio pitanje radi li se o korektnoj informaciji ili naprosto operacionalizaciji odredbe članka 18. stavka 5. Zakona o Poreznoj upravi, kojim je predviđeno da službenici Porezne uprave ostvaruju, sukladno rezultatima rada, pravo na dodatak na plaću na temelju kriterija koje utvrđuje ministar financija.

Kuhar je naglasio kako i u slučaju isplate stimulacije i po pitanju donošenja posebne uredbe o koeficijentima, dodacima na uvjete i natprosječne rezultate rada, postoji konsenzus na razini Porezne uprave o tome kako se radi o zakonskoj obvezi Vlade Republike Hrvatske i efikasnom instrumentu za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

Ministarstvo financija nedavno je objavilo podatke o rastu proračunskih prihoda u prvom tromjesečju 2006.
Ministarstvo financija nedavno je objavilo podatke o rastu proračunskih prihoda u prvom tromjesečju 2006.

Ipak, dodao je Kuhar, Sindikat i dalje smatra nelogičnom činjenicu da prijedlogom uredbe nije predviđeno povećanje koeficijenata administrativnih referenata i tajnika, odnosno stručnih referenata, iako je Zakonom o Poreznoj upravi predviđen poseban sustav koeficijenata za službenike na razini Porezne uprave.

Njihovo izostavljanje bilo bi opravdano kad bi se koeficijenti utvrđivali uredbom koja se primjenjuje za sve državne službenike i namještenike koja razlikuje jedinstvena i posebna radna mjesta u državnoj upravi. No, ako se donosi posebna uredba na razini Porezne uprave otvara se mogućnost za korekciju koeficijenata svih zaposlenih, zaključio je Kuhar.

Predsjednik Odbora Porezne uprave Anton Brautović naglasio je dobru suradnju Sindikata s čelništvom Porezne uprave, posebno kad je u pitanju podrška donošenju uredbe i isplati stimulacije, kojom je donekle ublaženo katastrofalno stanje plaća poreznika.

Brautović je podsjetio na pomake koji su učinjeni i kroz dodatke utvrđene kolektivnim ugovorom, a posebice tzv. dodatakom za vjernost poslodavcu temeljem kojeg veliki broj službenika ostvaruje uvećanje koeficijenta za 4, 8 i 10%.

U tom smislu će svaki pomak nabolje imati podršku Sindikata, ali će se stanje moći prevladati samo donošenjem uredbe za Poreznu upravu.

Snježana Mesek je podsjetila na problem zaštite zdravlja i izostanak sistematskih pregleda, te ponovila zahtjev Sindikata da se ova preventivna zdravstvena mjera omogući barem određenim ugroženim skupinama zaposlenika Porezne uprave.

Mesek je naglasila kako je ovo pitanje naročito aktualno s obzirom na obveze poslodavca iz Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (NN 69/05), koji predviđa sistematske preglede očiju zaposlenika koji rade s računalom.

Mladineo190406Ravnatelj Porezne uprave, mr. sc. Ivica Mladineo, odgovarajući na navode predstavnika Sindikata, naglasio je kako u Poreznoj upravi nema podjele s obzirom na pripadnost sindikatu, te da isplata stimulacije ne predstavlja ništa više od principijelnog stava da se obveze iz Zakona o Poreznoj upravi moraju dosljedno provoditi.

Mladineo je dodao kako je Zakon ispoštovan što se tiče isplate stimulacije, te da je i posao na pripremi i izradi uredbe odrađen zajedno sa sindikatima.

Međutim, kad će uredba doći na dnevni red Vlade Mladineo nije mogao odgovoriti, ali je dodao kako će se kod ovakvih pitanja uvijek konzultirati sa sindikatima.

Tako ćemo uskoro zajedno surađivati i po pitanju sistematizacije, kazao je Mladineo, budući da je praksa pokazala kao su ispostave na terenu preopterećene i čim se napravi prva radna verzija ona će biti prezentirana socijalnim partnerima.

Istaknuo je kako se o sistematskim pregledima ozbiljno razmišlja, ali je to na razini Ministarstva financija “igra velikih brojaka”, te bi oni u prvoj fazi mogli biti osigurani za određene ugrožene skupine zaposlenika.

Mladineo smatra kako športski susreti djelatnika Porezne uprave imaju velik značaj s obzirom na stresan posao koji obavljaju, ali i naglasio činjenicu kako se radi o velikom financijskom izdatku.

S time u svezi predloženo je da se što prije održi sastanak predstavnika sindikata i poslodavca, te razmotri eventualna prenamjena ovih sredstava za organizaciju sistematskih pregleda.