POREZNA UPRAVA Samohrana majka dvoje djece bez potpore za stručno osposobljavanje

POREZNA UPRAVA Samohrana majka dvoje djece bez potpore za stručno osposobljavanje

PU_usavrsavanje_zamolba

(SDLSN, 2. lipnja 2009.) Službenica Porezne uprave i samohrana majka dvoje malodobne djece, od kojih je jedno rođeno s trajnim tjelesnim oštećenjem, obratila se u travnju ove godine svom poslodavcu sa zamolbom za sufinanciranje razlike školarine za 2. godinu trogodišnjeg stručnog studija računovodstva i financija.
sdlsn_www220U svojoj zamolbi je navela kako je školarina za akademsku godinu 2008/2009 znatno poskupila i zamolila od svog poslodavca podmirenje razlike školovanja od 2.282 kune, ukazujući pri tome na teške životne okolnosti zbog kojih je prisiljena tražiti pomoć.
Po završetku stručnog studija, u čiji uspješni završetak ne treba sumnjati jer kao studentica redovito daje ispite, o čemu je poslodavca izvijestila preslikom indeksa, ova referentica za poreze stekla bi naziv prvostupnika struke.

PU_usavrsavanje_ocjene

Zamolba joj je promptno i glatko odbijena uz obrazloženje da je u Poreznoj upravi provedena procjena potreba za izobrazbom, ali da njeno radno mjesto to ne zahtijeva pa na njen individualni (a kakav drugačiji može biti, op.a.) upit ne mogu pozitivno odgovoriti.

PU_usavrsavanje_odgovor

Tako je “nadobudna” službenica koja je podlegla sirenskom zovu cjeloživotnog učenja i pozivima na potrebu podizanja razine stručnosti službenika srednje stručne spreme, umjesto da bude prepoznata kao primjer požrtvovnog i osobnom rastu i usavršavanju posvećenog državnog službenika, doživjela da joj poslodavac ne isplati čak ni simboličnu novčanu potporu koju traži zbog nepovoljnih životnih okolnosti u kojima se nalazi.

PU_usavrsavanje_anamneza

Badave u Strategiji reforme državne uprave  za razdoblje 2008. do 2011. godine, u glavi 4., stoji kako “pozornost također treba posvetiti stalnoj edukaciji i podizanju razine stručnosti službenika srednje stručne spreme na razinu prvostupnika i stručnih prvostupnika” i što se radi o primjeru dobre prakse usavršavanja za “vlastite” potrebe koji kao takav treba poticati, jer se njime ostvaruje i obveza iz Zakona o državnim službenicima prema kojoj je “državni službenik dužan osigurati visoku kvalitetu stručnosti svoga rada, unaprjeđujući stručne sposobnosti i sudjelujući u stručnom usavršavanju potrebnom za osobno napredovanje i povećanje učinkovitosti državne uprave”.

PU_usavrsavanje_strategija

Iako Hrvatska vrvi dokumentima koji veličaju potrebu stručnog usavršavanje i cjeloživotnog učenja, konkretni slučajevi to opredjeljenje ne potvrđuju

cjelozivotno_ucenje_cards

Reforma državne uprave i podizanje razine kvalitete servisa koji pruža građanima ne može se provesti samo deklaratornom podrškom stručnom usavršavanju i cjeloživotnom učenju, a da se istovremeno državni službenici koji sami ulažu sredstva u svoje “ljudske potencijale” ne prepoznaju i potiču u tome.
Naravno, osim ako Vlada kao poslodavac ne namjerava službenike sa SSS zamijeniti “rezervnom armijom rada” s burze.
Sindikat stoga ovim putem Poreznu upravu moli da ponovno razmotri zamolbu svoje službenice i financijskom potporom njoj i svim drugim službenicima koji se žele usavršavati i podizati razinu kvalitete svoga rada poruči da kao poslodavac prepoznaje i podržava takav način razmišljanja i djelovanja.