POREZNA UPRAVA: Tehnologija u službi čovjeka ili njegove degradacije?

POREZNA UPRAVA: Tehnologija u službi čovjeka ili njegove degradacije?

fingerprints_sm(SDLSN, 18. lipnja) Hrvatska se zasigurno ne može nazvati policijskom državom. Njezini građani uglavnom se ne prisluškuju, prate ili uhićuju bez razloga ili zbog izražavnja drugačijeg političkog stava. Policija će Vas u rijetkim situacijama legitimirati, ponekad vas zamoliti da pušete u “balon”, ali otiske prstiju uzet će vam samo u izuzetnim situacijama. Jedna od takvih situacija jest vađenje osobne iskaznice, a drugu obićni građani uglavnom nikad ne dožive. Osim, naravno, ako nisu zaposleni u Poreznoj upravi. Tamo su se dosjetili kako modernu tehnologiju primijeniti na efikasan, ali i krajnje dvojben način. Naime, djelatnici Porezne uprave u Aveniiji Dubrovnik i Boškovićevoj ulici u Zagrebu svoje prisustvo na poslu potvrđuju otiskom prsta na uređaju koji prethodno pohranjeni osobni potpis svakog djelatnika u obliku memoriranog otiska prsta prepoznaje i evidentira. Nedvojbena je

Ovakvim uređajem vaš se otisak prsta uspoređuje s onim pohranjenim u bazi podataka. Je li postojanje takve baze tjelesnih osobitosti zakonito i moralno?
Ovakvim uređajem vaš se otisak prsta uspoređuje s onim pohranjenim u bazi podataka. Je li postojanje takve baze tjelesnih osobitosti zakonito i moralno?

činjenica da se na takav način može pouzdano utvrditi tko je i kad došao na posao i kada ga je napustio. No, istovremeno se ovakva (zlo)poraba moderne tehnologije može dovesti u pitanje sa zakonskog i etičkog stajališta. Postavlja se pitanje tko i pod kojim uvjetima može stvarati baze podataka o tjelesnim obilježjima građana u svrhe koje nisu u vezi s očuvanjem  sigurnosti ili ustavnopravnog poretka. Pri tome treba napomenuti da djelatnike Porezne uprave nitko nije upitao slažu li se oni s ovakvim načinom evidentiranja. Ako zaposlenicima danas netko uzima otiske prstiju samo zato da bi utvrdio jesu li i u koje vrijeme došli na posao, čeka li nas sutra možda kakva druga inventivna “tehnološka” provjera. Zamislite situaciju u kojoj bi potencijalni poslodavac mogao od kandidatkinje za posao tražiti uzorak mokraće ne bi li provjerio istinitost podataka o (drugom) stanju ili pak uzorak krvi ili tkiva kako bi bio siguran da njegov zaposlenik predstavlja kvalitetan genetski materijal. Hoće li u budućnosti poslodavci temeljem baza podataka o tjelesnim osobinama zaposlenika stvoriti prototip idealnog zaposlenika – sterilnog,

Veliki Brat te gleda - radiš li u Poreznoj upravi...
Veliki Brat te gleda – radiš li u Poreznoj upravi…

nesklonog obolijevanju i učestalom mokrenju, s minimalnom potrebom za snom i dovoljno poslušnom ili prestrašenom da bi poslodavcu dopustio da, ako to zaželi, od njega zatraži uzorak tjelesnih izlučevina, tkiva, kose… Rad u okruženju koje se nalazi pod prismotrom kamera postao je već naša svakidašnjica, uzimanje otisaka prstiju druga je faza ulaska u Orwellovsku budućnost, osim ako se u njoj već ne nalazimo. Je li MMF Veliki Brat, a nacionalne vlade njegove sestrice ili se to samo nehumana tehnologija otrgla kontroli? Kako prevladati osjećaj frustracije zbog njezine uporabe na način koji objektivizira čovjeka?

Budući da se nitko u Poreznoj upravi nitko nije zapitao ili provjerio je li takva pretjerana kontrola zakonita i neophodna, Sindikat je mjerodavnima u MUP-u, Državnom odvjetništvu, Pučkom pravobraniteljstvu, Saborskom odboru za ljudska prava i Vladi RH uputio dopis u kojem upozorava na moguće posljedice ovakve pretjerane uporabe tehnologije u svrhu jednoga takvog prozaičnog postupka kakav je utvrđivanje nazočnosti na poslu.

Ako je moderna uprava ona u kojoj se njezini službenici registriraju kao kriminalci, onda nismo sigurni trebamo li joj se veseliti.

Dopis upućen mjerodavnim državim tijelima možete pročitati klikom na riječ: Dopis