POSLJEDICE KRIZE Plaće zaposlenika osječke gradske uprave manje za 6 posto

POSLJEDICE KRIZE Plaće zaposlenika osječke gradske uprave manje za 6 posto

Osijek_KU_021009_potpisivan

(SDLSN, 5. listopada 2009.) OSIJEK – Zbog slabog priljeva sredstava u Proračun Grada Osijeka i stoga otežanog izvršenja odredbi kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na plaće službenika i namještenika gradske uprave, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo predložio je smanjenje osnovice za obračun plaća za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka za 6 posto.

sdlsn_www220Nakon  pregovora s vodstvom Sindikalne podružnice gradske uprave Grada Osijeka koji su vođeni tijekom rujna 2009. godine, Sindikat je prihvatio gradonačelnikov prijedlog, kao ozbiljan i odgovoran partner vodstvu Grada Osijeka u nepovoljnim gospodarskim okolnostima.
Stoga je 2. listopada 2009. godine potpisan Dodatak I. Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka kojim je osnovica za obračun plaća umanjena za 6 posto,  s primjenom od 1. listopada 2009. godine.
U ime Grada Osijeka, kao poslodavca, Dodatak ugovoru je potpisao gradonačelnik Krešimir Bubalo, a u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika RH predsjednik Boris Pleša te Zvonimir Lončarić, povjerenik Sindikalne podružnice gradske uprave Grada Osijeka.
Krešimir Bubalo zahvalio je Sindikatu na razumijevanju jer je zbog trenutačne teške financijske situacije i opće racionalizacije troškova, morao povući i ovaj nepopularan potez.

Osijek_KU_021009_rukovanje

Boris Pleša je ocijenio da je ovakvo rješenje u duhu socijalnog dijaloga, te da je za službenike i namještenike bolje promijeniti jedan članak u Kolektivnom ugovoru nego njegovo otkazivanje i gubitak ostalih prava koaj se njime reguliraju, kao što se već nažalost dogodilo u nekim sredinama.
Zvonimir Lončarić je napomenuo da nije bilo lako donijeti odluku o prihvaćanju gradonačelnikova prijedloga, jer je osim umanjenja osnovice za 6 posto izmijenjena i odredba kojom je bilo utvrđeno pravo na povećanje osnovice za 6 posto svake godine za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora. Međutim, procijenjeno je kako je to u ovom trenutku bolje rješenje za službenike i namještenike nego inzistirati na provedbi ugovorenoga te iskazao vjeru da će vodstvo Grada Osijeka u budućim pregovorima znati cijeniti fleksibilnost Sindikata.
Usuglašeno je da  pregovori o mogućem povećanju osnovice započnu najranije u lipnju 2010. godine, a najkasnije u rujnu 2010. godine te da kriterij za mogući povratak na nivo osnovice iz rujna 2009. godine bude oporavak Proračuna Grada Osijeka odnosno njegova financijska konsolidacija.

Mlakar_130709-010

Iako plaćaju krizni porez i pristaju na smanjenje plaća zbog krize, lokalne službenike bi moglo snaći i dodatno smanjenje plaća do čak 40 posto ukoliko se usvoji Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi koji predlaže Ministarstvo uprave

Nažalost, iako su brojni zaposlenici lokalne samouprave krizu već osjetili kroz tzv. krizni porez i jednostranim aktima ili kolektivnim pregovorima dogovorena smanjenja plaća, najveći udar na plaće mogli bi doživjeti donošenjem Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim bi plaće nekih kategorija službenika mogle pasti i za dodatnih 40-tak posto, čime lokalni službenici i namještenici postaju najvećim žrtvama gospodarske krize, ali i Vladine politike izjednačavanja zaposlenika javne uprave s njenim najlošije plaćenim segmentom – državnim službenicima i namještenicima.