POSLJEDNJA VIJEST: Jučer počela isplata dara za djecu i božićnica u pravosuđu, danas na redu vatrogasci

POSLJEDNJA VIJEST: Jučer počela isplata dara za djecu i božićnica u pravosuđu, danas na redu vatrogasci

sretni_vatrogasac(SDLSN, 30. prosinca) Nakon čitavog niza intervencija od strane zaposlenika u pravosuđu i profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama, te nebrojenih kontakata Sindikata s odgovornim osobama u resornim ministarstvima, dobili smo potvrdu da je isplata dara za djecu i božićnice u pravosuđu krenula jučer, a da će danas sredstva za ova prava iz kolektivnog ugovora biti proslijeđena i profesionalnim vatrogascima.

Što se tiče državnih službenika i namještenika u pravosuđu isplata sredstava nije nikad ni bila sporna, premda je do nje došlo nedopustivo kasno u odnosu na ostala ministarstva, ali što se tiče vatrogasaca Ministarstvo financija je prvotno odbilo zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova za isplatu, navodeći kako nema osnove za isplatu prava zbog toga što Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2004. godini ne sadrži ostale rashode za zaposlene.

Prvotni odgovor glavne državne rizničarke glede mogućnosti isplate dara za djecu i božićnice vatrogascima bio je negativan. No nakon intervencije Sindikata postali su svjesni da je obveza Vlade propisana Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike...
Prvotni odgovor glavne državne rizničarke glede mogućnosti isplate dara za djecu i božićnice vatrogascima bio je negativan. No nakon intervencije Sindikata postali su svjesni da je obveza Vlade propisana Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike…

Međutim, nakon intervencije Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN u Ministarstvu financija su izgleda ponovno pročitali odredbu članka 110. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojom se Vlada RH obvezuje da će se odredbe ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu. Kako se JVP debelo financiraju iz državnog proračuna, obveza Vlade je nesporna te su u Ministarstvu financija odobrili oko 3.000.000 proračunskih kuna za isplatu dara za djecu i božićnice vatrogascima.

POČELA ISPLATA DARA ZA DJECU I BOŽIĆNICE ZAPOSLENIMA U PRAVOSUĐU I VATROGASCIMA

hina_logo

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) – Nakon niza sindikalnih intervencija, isplata dara za djecu i božićnice zaposlenima u pravosuđu krenula je jučer, a danas će sredstva za isplatu tih prava biti proslijeđena i profesionalnim vatrogascima, izvijestio je Sindikat državnih službenika i namještenika.
Isplata dara za djecu i božićnice u pravosuđu nije bila sporna, no Ministarstvo financija prvotno je odbilo zahtjev MUP-a za isplatom tih prava vatrogascima, jer Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2004. ne sadrži ostale rashode za zaposlene.
No, nakon intervencije sindikata, u Ministarstvu financija su izgleda ponovno pročitali odredbu Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojom se Vlada obvezuje da će se odredbe ugovora u pogledu plaća i materijalnih prava primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.
Kako se javne vatrogasne postrojbe financiraju iz državnog proračuna, obveza Vlade je nesporna te su u Ministarstvu financija odobrili oko tri milijuna kuna za isplatu dara za djecu i božićnice vatrogascima, kaže se u priopćenju.
(Hina) pp/xmd ymd

Počele isplate i posljednjih planiranih božićnica

101Mada im je pravovremena isplata božićnica i love za dječje darove zajamčena kolektivnim ugovorom, birokrati Ministarstva pravosuđa i profesionalni vatrogasci i dalje su u iščekivanju.
Kako kaže Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija: “Osigurana su sredstva u proračunu za božićnice i darove za djecu i biti će uplaćena danas, a najkasnije sutra.”
Sindikat državnih službenika i namještenika podsjetio je jučer Vladu da su im zajamčena prava trebala biti isplaćena najkasnije do Božića, a ne nakon što su pečenke pojedene i na dug kupljeni darovi već podijeljeni.
101_bozidarKada je sindikalni tajnik Siniša Kuhar upitao zbog čega se otezalo s isplatom, u Ministarstvu su mu rekli da je informatički sustav u koji se ukucavaju zahtjevi za sredstva iz proračuna, zbog preraspodijele sredstava, bio nekoliko dana zaključan.
“Kako su nam objasnili u Ministarstvu financija, postojeća sredstva za te namjene bila su nedostatna, pa je trebalo izvršiti preraspodjelu unutar državnog proračuna i to je potrajalo nekoliko dana”, veli Kuhar.
Isplata božićnica službenicima i namještenicima Ministarstva pravosuđa nije ni u jednom trenutku bila upitna, kaže Kuhar. Međutim, vatrogasci su skoro izvisili jer prvotni je odgovor iz Ministarstva financija glasio da Odlukom o minimalnim financijskim standardima nisu predviđeni takozvani “ostali rashodi za zaposlene”.

“Međutim, nakon što je Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika intervenirao, u Ministarstvu financija su, izgleda, još jednom pročitali odredbu kolektivnog ugovora”, zaključio je Kuhar.