Poslovni dnevnik o kadroviranju nove vlade

27. prosinac 2011.| Marija Brnić

“U državnoj upravi sada nijedno mjesto nije sigurno”

Zbog hitnih izmjena zakona o upravi i službenicima u koje se upustila Kukuriku koalicija, moguće su preraspodjele baš svih mjesta u administraciji i ničije pozicije nisu sigurne, a o tome nije bilo rasprave socijalnih partnera

pd_logo_noviTvrde, to je tek uvod u rušenje sustava koji se godinama usklađivao, a u kojemu se sada vrlo jasno otvara mogućnost preraspodjele apsolutno svih mjesta u državnoj upravi, od savjetnika u kabinetu do čistačice.

“Zapravo više nitko u cijelom sustavu nije siguran, ne samo oni koji su na dužnosničkim pozicijama, nego i oni koji nisu na pozicijama koje se ne postavlja politički, jer odlukama koje su usvojene u ovom trenutku nitko ne zna postoji li njegovo mjesto u novoj sistematizaciji”, ističe Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, dok Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorava na činjenicu da se u tako ozbiljne promjene ušlo bez prethodne rasprave.

mimica_pd271211Tvrdnje potpredsjednika Vlade Nevena Mimice kako će samo ukidanjem položaja državnih tajnika i ravnatelja uprava u ministarstvima u proračunu uštedjeti 25 milijuna kuna na godišnjoj razini, po Severu nisu dostatno pojašnjenje takvih krupnih poteza. Sindikalcima čak nisu u prvom planu niti viši koeficijenti za plaće koje dobivaju tajnici i ravnatelji uprava u odnosu na prethodne strukture, na što ukazuje oporba, već osporavaju način na koji se zaobilazi socijalni dijalog, kojemu se upravo u programu rada Vlade za iduće četiri godine daje velika pozornost.

Inače, po najavi nove Vlade, umjesto 60 državnih tajnika u novom će ustroju biti 20 zamjenika ministara, a poslove 153 ravnatelja uprava obavljat će 80 pomoćnika ministara. Novost je i uvođenje tri državna ureda – za trgovinsku politiku i središnju javnu nabavu, ali i za upravljanje državnom imovinom, koji će zamijeniti u travnju pokrenutu Agenciju za upravljanje državnom imovinom, nasljednicu Hrvatskog fonda za privatizaciju.