Postignut dogovor oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Postignut dogovor oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

(MRMS, 6. studenoga 2017.) Pregovarački odbori u postupku pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike postigli su dogovor oko sklapanja novog ugovora.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić nakon postizanja dogovora, naglasio je da će novi Kolektivni ugovor biti potpisan uskoro nakon što konačan tekst prođe Vladinu proceduru i tijela sindikata, te da će, kao što je usuglašeno tijekom pregovora, vrijediti od 1. studenoga.

„Na samome početku naglasili smo da intencija pregovora nije umanjivati prava, već ih urediti. Zadovoljan sam načinom na koji smo uredili dobar dio, te vjerujem da će državni službenici i namještenici također biti zadovoljni”, istaknuo je ministar.

Predstavnici sindikata državnih službenika i namještenika izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike

(Nacionalno.hr, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih službi, da je usuglašen Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike, koji će uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga.

Pregovori o TKU za državne i lokalne službenike i namještenike, kao i svaki pregovori, predstavljaju kompromis, pa s Vladine strane možemo biti zadovoljni, jer su su vođeni i završeni u dobrom duhu, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Vladinim pregovaračima nije bila namjera smanjivati prava zaposlenih u državnim službama nego ih bolje urediti, poručio je Pavić i izrazio uvjerenje da će državni službenici i namještenici u konačnici biti zadovoljni. Uvijek se može bolje, ali unutar okvira koje smo imali vjerujem da smo postigli maksimum, ocijenio je Pavić.

Upitan ima li u novom TKU-u određenih promjena Pavić je odgovorio potvrdno, no nije želio govoriti o pojedinostima dok ugovor ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru. Najavio je da će se uskoro, kada bude potpisivanje TKU-a, moći izaći sa cjelokupnim tekstom.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su stavovi dviju strana usuglašeni pa očekuje potpisivanje TKU-a. Što se tiče zadovoljstva, naravno da će uvijek biti nekih koji neće biti zadovoljni, pokušali smo u ime državnih službenika i namještenika napraviti najbolje što smo mogli, kaže Jagić koji misli da su ugovorena materijalna prava prihvatljiva za njihovo članstvo.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019.

Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša.