POSTIGNUT DOGOVOR SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBI O PROSVJEDU I ŠTRAJKU

POSTIGNUT DOGOVOR SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBI O PROSVJEDU I ŠTRAJKU

(SDLSN, 9. prosinca) Nakon jučerašnjeg neuspješnog pokušaja mirenja između sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske u kojem je pregovarački odbor Vlade odbio pregovarati o modelu isplate u državnom proračunu već osiguranih sredstava za povećanje plaća proračunskih korisnika, sindikati državnih službi danas su održali koordinaciju na kojoj je postignut načelni dogovor o predstojećim sindikalnim aktivnostima.

Sindikati smatraju da je prijedlog sindikata da se već osigurana sredstva raspodjele kroz stalni mjesečni dodatak od 300 kuna, kao privremenu mjeru do izjednačavanja plaća zaposlenih u državnim službama s plaćama u drugim sektorima, mnogo pravedniji i socijalno prihvatljiviji od povećanja osnovice za 3%.

Dodatkom bi bili obuhvaćeni svi zaposleni u državnim službama, pa bi tako 300 kuna ostvarili oni s najnižim i najvećim plaćama u državnoj službi, što je, smatraju sindikati, u situaciji kad najveći broj državnih službenika i namještenika ima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, odnosno oko 65% prosječne mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj, socijalno najprihvatljivije rješenje.

Vlada se drži modela raspodjele mase sredstava za povećanje plaća koji najviše donosi državnim dužnosnicima. Svjesni smo da se odgovornost i stručnost ministra i računovodstvenog referenta ne može uspoređivati, ali i jedan i drugi moraju platiti režije i prehraniti obitelj.
Vlada se drži modela raspodjele mase sredstava za povećanje plaća koji najviše donosi državnim dužnosnicima. Svjesni smo da se odgovornost i stručnost ministra i računovodstvenog referenta ne može uspoređivati, ali i jedan i drugi moraju platiti režije i prehraniti obitelj.

Vladinim modelom plaća najviše bi profitirali državni dužnosnici, dok bi najbrojnija kategorija službenika dobila od 40 do 80 kuna.

Zbog činjenice se nije htjelo razgovarati o sindikalnom prijedlogu premda on ne zahtijeva dodatna proračunska sredstva, sindikati smatraju da je Vlada državnim službenicima jasno dala do znanja što o njima misli ne samo kao o zaposlenicima, već i o građanima Republike Hrvatske.

Tako olako odbaciti zahtjev legitimnih predstavnika grupacije 65.000 zaposlenih u državnim službama sindikati smatraju neodgovornim i uvredljivim i primjerom bahatog ponašanja predstavnika Vlade, koji kroz povećanje osnovice najviše sami sebi dižu plaću.

Sindikati će stoga do utorka 14. prosinca od svojih najviših izvršnih tijela zatražiti donošenje odluke o prosvjedu i štrajku.

Prosvjed je planiran za 20. prosinca, a u slučaju da se nakon prosvjeda ne promijeni stav Vlade, uslijedio bi i štrajk državnih službenika i namještenika 28. prosinca.

O odlukama najviših tijela sindikata o sudjelovanju u prosvjedu i štrajku sindikati će obavijestiti Vladu i javnost na tiskovnoj konferenciji 15. prosinca.

Pročitajte još:

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI RAZMIŠLJAJU O ŠTRAJKU PRIJE BOŽIĆA

hina_logo

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) –  Budući da je Vlada odbila prijedlog o stalnom mjesečnom dodatku od 300 kuna za državne  službenike i namještenike, sindikati državnih službi će početkom idućeg tjedna od svojih najviših tijela zatražiti donošenje odluke o štrajku koji bi se održao prije božićnih blagdana, priopćeno je danas iz tih sindikata.

Palaric081205Na današnjem sastanku mirovnog vijeća u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo državni tajnik za upravu Antun Palarić izvijestio je sindikalce da Vlada ustraje u prijedlogu o povećanju osnovice za plaće od tri posto.
Sindikati su ocijenili da je Vlada time pokazala nefleksibilnost i pokazala se gorim od poslodavaca u privatnom sektoru. Smatraju kako je prijedlog o raspodjeli postojeće mase sredstava za plaću kroz stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bio socijalno prihvatljivo rješenje koje nije zahtijevalo dodatno opterećenje poreznih obveznika.
Linearnim povećanjem proračunske osnovice, ističu sindikati, najveći rast plaća zabilježit će državni dužnosnici s plaćama od preko 10.000 kuna, budući da im je osnovica za izračun plaća ona državnih službenika i namještenika.
Najmanje povećanje može očekivati oko 60 posto državnih službenika i namještenika sa SSS i prosječnom plaćom od 2.600 do 3.100 kuna. Sindikati smatraju da je Vlada time poslala poruku državnim službenicima i namještenicima da njihov težak materijalni položaj ne shvaća ozbiljno te ih  ponizila rezolutnim odbijanjem da razgovara o prijedlozima koje su iznijeli njihovi legitimni sindikalni predstavnici. (Hina) pp/xmd ymd