POTPISAN DODATAK Ia KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

POTPISAN DODATAK Ia KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

Dodatak1a4

ZAGREB, 23. svibnja (Hina) – Potpredsjednik Vlade Goran Granić i čelnici sindikata državnih službi potpisali su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Dodatak Kolektivnom ugovoru potpisali su Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika.
Aneks ugovora primjenjuje se od 19. prosinca 2002. godine, a njime su regulirani godišnji odmor, prijevoz i jubilarne nagrade, koji su dosad bili regulirani kroz druge dokumente. (Hina)

Nakon potpisivanja Goran Granić je izjavio: “Dodatkom smo uklonili neke nejasnoće koje su bile u kolektivnom ugovoru i otklonili neke subjektivne i objektivne pogreške onih koji su sudjelovali u pregovorima”.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas ustvrdio je da su njime otklonjene neke nedoumice i nepravde, te se zahvalio Vladi na tomu. “Nadam se da ćemo nastaviti pregovore na zadovoljstvo državnih službenika i namještenika”, dodao je Ihas.
Međutim, vrijeme izgubljeno u ispravljanju nedorečenog Dodatka I Kolektivnom ugovoru, sindikati će teško nadoknaditi. Naime, prošlo je gotovo pola godine od jednostranog potpisivanja Dodatka I od strane samo jednog sindikata – Sindikata policije Hrvatske, koji je to učinio usprkos protivljenju ostalih triju sindikata koji su sudjelovali u pregovorima. Vlada je ovaj potez Dubravka Jagića iskoristila kako bi potpisani Dodatak primjenila na sve državne službenike i namještenike, premda je on svojom manjkavošću uzrokovao poteškoće u ostvarivanju prava službenika i namještenika. Nažalost, sindikati čiji je principijelan stav svoju potvrdu dobio upravo današnjim potpisivanju Dodatka Ia, nastavak kolektivnih pregovora za Dodatak II Kolektivnom ugovoru počinju sa šest mjeseci zakašnjenja.

Dodatak Ia Kolektivnom ugovoru  možete pročitati klikom na svijetlo plavom bojom označeni tekst, odnosno pod linkom dokumenti/kolektivni ugovor na ovoj web stranici. (SDLSN)

Dodatak1a7