Potpisan Dodatak Ic. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike / Pregovori se nastavljaju

Potpisan Dodatak Ic. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike / Pregovori se nastavljaju

PA090139_final

(SDLSN, 9. listopada) Potpisivanjem Dodatka Ic. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike važeći kolektivni ugovor primjenjivat će se do 30. travnja 2004. godine. Ugovorne strane sporazumne su da će se u Kolektivni ugovor koji će se primjenjivati od 1. svibnja 2004.g. unijeti odredba o “doprinosu solidarnosti”.

Sindikalna strana saslušala je prijedlog Vlade o povećanju osnovice od 1. siječnja 2004. za vrijednost rasta BDP-a minus 1%, odnosno oko 4,3%, povećanja dnevnice sa 123 na 170 kuna, naknade za odvojeni život od 1.000 kuna, jubilarne nagrade u istom iznosu i regresa u iznosu 1.000, kuna. Pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja rješavat će se kroz izmjenu propisa koji će omogućiti poslodavcima da troškove dopunskog osiguranja prikazuju kao materijalne troškove tvrtke.

Nakon stanke Sindikati su načelno prihvatili prijedloge Vlade izuzev visine naknade za odvojeni život, za koju smatraju da je treba ugovoriti u iznosu od 1.500 kuna. Upozorili su i na potrebu usklađivanja terenskog dodatka s korigiranim iznosom dnevnice vodeći se logikom činjenice da se dnevnica i terenski dodatak međusobno isključuju.

Međutim, sindikati su zatražili da o vladinim prijedlozima informiraju svoja izvršna tijela i nakon obavljenih konzultacija pristupe daljnjim pregovorima koji bi trebali uslijediti u roku od sedam dana.

Dodatak Ic. možete pročitati pod opširnije…

hina_logo

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI OSTAVILI OTVORENO PITANJE POVEĆANJA OSNOVICE ZA PLAĆE

ZAGREB, 9. listopada (Hina) – Pregovarački tim Vlade danas je ponudio sindikatima državnih službi isto povećanje osnovice za plaće kao sindikatima javnih službi za 4,3 posto, no sindikalni pregovarački tim odlučio je to pitanje ostaviti otvoreno do idućeg tjedna kada se pregovori nastavljaju. Socijalni partneri dogovorili su međutim regres od 1.000 kuna, dnevnicu za službeni put od 170 kuna i osnovicu za jubilarne nagrade od 1.800 kuna, rekao je Hini član sindikalnog pregovaračkog tima Ivica Ihas. Osim toga, postignut je dogovor o produžetku primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike do 30. travnja 2004. godine. Sindikalni pregovarački tim, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih u upravi, pravosuđu, policiji, vojsci i carini s Vladom je ranije
dogovorio božićnicu od 1.000 kuna i dar za djecu od 400 kuna. Vlada i sindikati državnih službi također su se usuglasili da se početkom iduće godine nastave razgovori o dopunskom zdravstvenom osiguranju na teret poslodavca za zaposlene u državnoj upravi, a u okviru moguće promjene određenih zakonskih propisa, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.
(Hina) mp ln

DodatakIc_1_final

DodatakIc_2_final