POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hina_logo

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) –  Vlada i pet sindikata državnih službi potpisali su danas novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKolektivni ugovor za preko 80.000 zaposlenih u državnoj upravi, policiji, vojsci i carini vrijedit će četiri godine.
Ugovorom se plaće službenika i namještenika s više od 20 godina staža povećavaju od četiri do 10 posto – onima s 20 do 29 godina staža plaće će rasti četiri posto, s 30 do 34 godine staža osam posto, a s 35 i više godina staža 10 posto.
Također su utvrđeni božićnica i regres u iznosu od po 1.000 kuna i dar za djecu od 400 kuna.
Godišnji odmor će najduže trajati 30 dana, uvodi se plaćeni dopust za stručno i opće školovanje, a djeca stradalih službenika primat će pomoć od 50 do 90 posto prosječne plaće.
Uvodi se doprinos solidarnosti (0,65 sindikalne članarine) koji će kroz vrijeme važenja Kolektivnog ugovora plaćati nečlanovi sindikata kao naknadu za ugovorene povoljnosti.
Kolektivni ugovor će se početi primjenjivati nakon što se o njemu na referendumu izjasne zaposleni u državnim službama.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon potpisivanja da je to Kolektivni ugovor primjeren 21. stoljeću i zadaćama koje očekuju državne službe u prilagodbi standardima EU.
Time Vlada pokazuje da je ozbiljan socijalni partner, a Hrvatska socijalna država, istaknula je Kosor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ocijenio je da sindikati novim Kolektivnim ugovorom dobivaju nešto više nego dosadašnjim, a predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić izrazio nadu da će Vlada poštivati odredbe Ugovora kako se ne bi ponovno morali tužiti kao s prethodnom Vladom.
(Hina) xmd ymd

HRT_logo2. srpnja – Vlada i pet sindikata državnih službi potpisali su novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. Ugovor za preko 80.000 zaposlenih u državnoj upravi, policiji, vojsci i carini vrijedit će četiri godine.

Ugovorom se plaće službenika i namještenika s više od 20 godina staža povećavaju za četiri do 10 posto. Također su utvrđeni božićnica i regres u iznosu od po 1.000 kuna i dar za djecu od 400 kuna. Godišnji odmor će najduže trajati 30 dana, uvodi se plaćeni dopust za stručno i opće školovanje, a djeca stradalih službenika primat će pomoć od 50 do 90 posto KU0408_HRTVprosječne plaće. Uvodi se doprinos solidarnosti, koji će kroz vrijeme važenja Kolektivnog ugovora plaćati nečlanovi sindikata kao naknadu za ugovorene povoljnosti. Kolektivni ugovor će se početi primjenjivati nakon što se o njemu na referendumu izjasne zaposleni u državnim službama.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon potpisivanja da je to Kolektivni ugovor primjeren 21. stoljeću i zadaćama koje očekuju državne službe u prilagodbi standardima EU. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ocijenio je da sindikati novim Kolektivnim ugovorom dobivaju nešto više nego dosadašnjim, a predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić izrazio je nadu da će Vlada poštivati odredbe Ugovora kako se ne bi morali tužiti kao prethodnoj Vladi. (H/zi)

Potpisan kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

101Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, te policijskih, vojnih i carinskih sindikata, i Jadranka Kosor u ime Vlade, potpisali su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, čiji će rok trajanja biti četiri godine.

Njime se regulira pravo na najdulje trajanje godišnjeg odmora za cijelo razdoblje trajanja ugovora i uvodi se naknada, odnosno povećanje plaće za vrijeme provedeno na pasivnom dežurstvu, a zajamčena je božićnica i regres od tisuću kuna.
Također je definiran prekovremni rad, a službenici i namještenici koji imaju 20 i više godina staža u državnim tijelima imat će pravo na povećanje plaće za 4 do 10 posto.
Referendum o Kolektivnom ugovoru održat će se najkasnije do drugog rujna, a ugovor će se početi primjenjivati ako ga na prihvati natpolovična većina izašlih na referendum, kojem, da bi bio valjan, mora pristupiti najmanje trećina sindikalaca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolektivni ugovor možete pročitati na našoj web stranici pod linkom “DOKUMENTI”, kao i klikom na riječi: Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. Povoljnosti ugovorene Kolektivnim ugovorom u odnosu na prethodni ugovor možete pročitati klikom na riječi: BOLJE NEGO PRIJE.