Potpisan Kolektivni ugovor za HZZ

Potpisan Kolektivni ugovor za HZZ

HZZ_KU171212-(5)390

ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) – Kolektivni ugovor za Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika i Odborom djelatnosti zapošljavanja tog sindikata potpisao je danas ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

hina_logo

Pregovori su vođeni u tri runde i nakon referenduma u HZZ-u, na kojem se više od 80 posto zaposlenih izjasnilo za prihvaćanje ovog kolektivnog ugovora, sindikat je odlučio potpisati ugovor, kazao je predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša na konferenciji za novinare u HZZ-u.
Naveo je da novim Kolektivnim ugovorom zaposlenici ostaju bez dodataka za vjernost poslodavcu koji je iznosio od 2 do 10 posto, te da im se smanjuje dodatak na posebne uvjete s 9 na 8 posto.

HZZ_KU171212-(2)180Predsjednik Odbora djelatnosti zapošljavanja Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Dragutin kazao je da će 1.256 zaposlenih u HZZ-u već za 12. mjesec primiti plaće koje će biti niže od 1 do 11 posto, s tim da će najgore proći oni koji su najdulje zaposleni u Zavodu.
Ministar Mrsić je ocijenio da je ovaj kolektivni ugovor primjer dobrog socijalnog dijaloga što je i dovelo do relativno brzog zajedničkog rješenja.
Napomenuo je da su pokrenuti i pregovori za izmjenu granskih kolektivnih ugovora u javnim službama, te da se prvi sastanak između ministara i predstavnika sindikata očekuje između Božića i Nove godine.
“Što se tiče javnih službi nismo odugovlačili već smo se željeli zaštititi od nepotrebnih pravnih tužbi koje bi nas koštale pet puta više”, rekao je Mrsić, naglasivši da u tom smjeru ide i Zakon o uskrati pojedinih materijalnih prava.

HZZ_KU1712212-(12)390

Istaknuo je da bez obzira na snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatska mora napraviti strukturne promjene ako želi ići naprijed.
“Već je pokrenuto dogovaranje o izmjenama Zakona o radu, o izmjenama Zakona o zaštiti na radu te je usuglašena s koalicijskim partnerima moguća izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju”, rekao je Mrsić.

Pročitajte još…