Potpisan protokol o Kolektivnim pregovorima između Vlade i sindikata državnih službi

Potpisan protokol o Kolektivnim pregovorima između Vlade i sindikata državnih službi

pregovori_vlada120712

(www.vlada.hr, 12. srpnja 2012.) Na današnjem sastanku Pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, s obzirom da postojeći istječe 31. srpnja 2012., utvrđen je predmet i potpisan protokol pregovora.

vrh_logoNakon sastanka, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da su predstavnici vlade izvijestili sindikate o ekonomskoj situaciji i razlozima zbog kojih vlada pregovara o uskraćivanju dijela materijalnih prava. Vlada će sutra sindikatima državnih službi uputiti prijedlog novog Kolektivnog ugovora, kako bi već na sljedećem sastanku dogovorenom za srijedu imali iskristalizirane stavove sindikata te se nada da će već tada, u dobroj vjeri, uspjeti postići zajedničku platformu i u konačnici i dogovor te, u duhu socijalnog partnerstva, potpisati novi Kolektivni ugovor.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić vjeruje da će to biti učinjeno na zadovoljstvo svih članova sindikata državnih službi, kao i svih strana u pregovorima.

UŠTEDE NA MATERIJALNIM PRAVIMA
Počeli pregovori Vlade i sindikata državnih službi o novom kolektivnom ugovoru

mrsic-nl120712

Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima, jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, rekao je Mrsić

(Novilist.hr, 12. srpnja 2012.) ZAGREB – Vlada i sindikati državnih službi počeli su danas pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja. Vlada će predstavnicima sindikata idućih dana dostaviti svoj prijedlog novog kolektivnog ugovora, a idući sastanak zakazan je za srijedu, 18. srpnja.

novilist_hrMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240 tisuća državnih i javnih službenika.

Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima, jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, rekao je Mrsić novinarima nakon današnjeg sastanka.

Iako Mrsić nije želio otkriti kakav prijedlog kolektivnog ugovora će uputiti sindikatima pretpostavlja se da bi i državni službenici mogli ostati bez božićnice za ovu i regresa i božićnice za iduću godinu, da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna te smanjena naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Nakon jučerašnje propasti pregovora sa sindikatima javnih službi, jer je dio njih odbio Vladin prijedlog, Mrsić je danas ipak bio optimističan oko mogućnosti postizanja dogovora sa sindikatima državnih službi jer je “po tonu sastanka” zaključio da su oni konstruktivni pregovarači.

Sindikalni predstavnik, Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, nije želi ništa reći o mogućem stajalištu sindikata o Vladinom prijedlogu ušteda dok ne dobije službeni Vladin prijedlog.

Istaknuo je ipak da su javne službe jedno, a državne službe drugo, pa njihovi pregovori nemaju veze jedni s drugima.

Još nema dogovora s Vladom, sljedeći sastanak u srijedu

Sindikati državnih službi danas su s Vladom potpisali protokol o kolektivnom pregovaranju.

mrsic_novaTV120712

…za gledanje priloga klikni na sliku

(Dnevnik.hr, 12. srpnja 2012.) Obje strane nadaju se da će postići dogovor budući da kolektivni ugovor istječe 31. srpnja.

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako je uspio sindikatima objasniti trenutačnu ekonomsku situaciju u zemlji, a hoće li im ponuditi ono što je ponuđeno i sindikatima javnih služni ne žele reći.
Dubravko Jagić iz Sindikata policije, rekao je da će više znati kada dobije konačan prijedlog Vlade. Sljedeći je sastanak u srijedu 18. srpnja.