Potpisan TKU za javne službe – Vlada uštedila oko 1,6 milijardi kuna

ODREKLI SE JEDNOKRATNIH MATERIJALNIH PRAVA
Potpisan TKU za javne službe – Vlada uštedila oko 1,6 milijardi kuna

tku_sd121212

(SLOBODNA DALMACIJA, 12. prosinca 2012.) Vlada i šest sindikata potpisali su danas novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta.

SD_logo240TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod, no prema novom Zakonu o reprezentativnosti važenje TKU-a se proširuje na sve javne službe, uključujući i one čiji sindikati nisu dali svoj potpis.

Novim TKU-om i Kolektivnim ugovorom za državne službe, koji je ranije potpisan, Vlada će uštedjeti na rashodima za zaposlene u javnim i državnim službama oko 1,6 milijardi kuna, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio sindikatima potpisnicima ugovora na razumijevanju za stanje u proračunu, koje je posljedica duboke ekonomske krize u Hrvatskoj.

Novim TKU-om i Dodatkom definirali smo ono čega se moramo odreći jer tih novaca nema u proračunu, sa željom da će doći trenutak kada ćemo razgovarati o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, no do tog trenutka moramo se pokriti s onim što imamo i svi pridonijeti da se stabilizira proračun, izjavio je Mrsić nakon potpisivanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek istaknula je da su pregovori o novom TKU bili teški jer su se sindikati našli pred dvije mogućnosti – ili da pristanu na odricanje od jednokratnih materijalnih prava ili da im se plaće smanje za 10 posto.

Istina je da su naši članovi materijalno stradali, jer su ostali bez božićnica i regresa i sa smanjenim materijalnim pravima, ali da danas nismo potpisali ostali bi bez TKU-a, pa smo se odlučili na manje bolnu varijantu, rekla je Avberšek.

Upozorila je da su “plaće zadnja crta obrane” i da sindikati neće pristati na smanjivanje plaća kroz smanjenje koeficijenata ili osnovice za pet posto, o čemu se spekuliralo u pojedinim medijima. To bi bila prevara, i sindikati bi na to reagirali kako trebaju reagirati, kazala je.

Odredbe iz TKU-a sada trebaju biti prenesene u granske kolektivne ugovore (GKU), a u Dodatak TKU-u ugrađeni su “osigurači” da će prava iz pojedinih GKU-a vrijediti za sve javne službe.

Osim toga, otvoreni su pregovori o Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama, koja je u 2013. trebala rasti za 6 posto pod uvjetom da je u Hrvatskoj u ovoj godini ostvaren gospodarski rast. No, kako će Hrvatska 2012. završiti s padom BDP-a, od rasta osnovice za plaće neće biti ništa.

Mrsić: Dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto kroz koeficijente

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će učiteljima i nastavnicima biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto kroz granske kolektivne ugovore (GKU) za osnovne i srednje škole, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente.

Vlada je ljetos tijekom pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe ukinula dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto jer je otkriveno da je uredba kojom se taj dodatak regulirao odavno istekla, a Mrsić je u izjavi novinarima priznao kako je uredba služila “kao mrkva i batina tijekom pregovora”.

Shvaćajući položaj prosvjetnih radnika i njihove plaće, ne želimo da taj dodatak bude ni mrkva niti batina, pa ćemo početkom slijedeće godine kroz GKU-e realizirati da se 3, 5, 7 i 9 posto vrati u drugom obliku, vjerojatno kroz povećanje koeficijenata, rekao je Mrsić nakon potpisivanja TKU-a sa dijelom sindikata javnih službi.

Taj dodatak na godišnjoj razini iznosi oko 170 milijuna kuna, a povećanje koeficijenata vjerojatno će se odnositi na cijeli sustav, ne samo na određene skupine zaposlenih, najavio je Mrsić.

Dodao je kao su prosvjetni sindikati, koji su odbili potpisati novi TKU, znali za vraćanje dodataka od 3, 5, 7 i 9 posto, jer im je to tijekom pregovora više puta najavljeno. To je samo pitanje povjerenja – mi smo njima vjerovali, ali neki sindikati očito nisu nama vjerovali, kazao je Mrsić napomenuvši kako će Vlada izvršiti svoja obećanja.