Potpredsjednica Kosor pozvala sindikate na dogovor o nagodbi za potraživanja iz kolektivnih ugovora

Potpredsjednica Kosor pozvala sindikate na dogovor o nagodbi za potraživanja iz kolektivnih ugovora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA(SDLSN, 10. ožujka) Vruć krumpir milijunskih potraživanja državnih i javnih službenika i namješenika po osnovi prava iz kolektivnih ugovora koje joj je ostavila prethodna vlada u svoje je ruke uzela potpredsjednica Jadranka Kosor. Tako je nakon višekratnih ponuda Račanovoj Vladi da se pitanja nespornih materijalnih prava riješe izvansudskom nagodbom sindikat u Vladi premijera Sanadera konačno našao sugovornika s dovoljno sluha i razuma da zbroji dva i dva, tj. glavnicu i kamate i zaključi kako je za državu najskuplje rješenje – sudsko rješenje. Ohrabrujuće izjave koje su u tom smislu dolazile iz usta visokih državnih dužnosnika, poput one ministrice Škare-Ožbolt da država više neće biti bjesmoućni parničar ili državnog tajnika za upravu Palarića kako ova vlada neće voditi sudske sporove sa svojim službenicima, pa i same potpredsjednice tijekom sastanaka s pregovaračkim odborima javnih i državnih službi, konkretnu su potvrdu dobile u službenom pozivu Jadranke Kosor za sastanak sa sindikatima na temu: “Razmatranje pravnih i financijskih obveza koje proizlaze iz kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama, te dogovor o načinu i mogućnostima nagodbe“.

Kosor_nagodba_374

Sastanak bi se trebao održati 17. ožujka na Markovom trgu, a u dopisu se radi važnosti teme moli za neizostavno prisustvovanje sastanku. Sigurni smo da će sindikati koji su dosad bezuspješno tražili nagodbu nazočiti sastanku.

Iako je preuranjeno prognozirati ishod sastanka, svakako je za pohvalu činjenica da Vlada priznaje obveze iz kolektivnih ugovora i u dogovoru sa socijalnim partnerima traži najbolje moguće rješenje za izlaz iz situacije u kojoj je bivša vlada kao neodgovorni poslodavac bila najbolji klijent pravosuđa.