Potresna svjedočanstva iz zatvora: iza rešetaka čekaju zlostavljanja, sukobi s policajcima, droge i brutalna silovanja

POGLED U ĆELIJE
Potresna svjedočanstva iz zatvora: iza rešetaka čekaju zlostavljanja, sukobi s policajcima, droge i brutalna silovanja

lepoglava_sd160916

(SLOBODNA DALMACIJA, 16. rujna 2016.) Kakav je život unutar ćelija naših zatvora, pitanje je na koje bi teško pronašli konkretan odgovor. Rijetke su mogućnosti u kojima javnost može vidjeti događanja “iznutra”.

SD_logo240Provjereno u posljednjoj je emisiji donosi detaljni uvid u uvjete zatvora do sada te snimke zatvorskih nadzornih kamera koje donose sukobe zatvorenika sa zatvorskim policajcima.

Na prvoj snimci – zatvorenik protiv sedmorice čuvara

zatvori1_provjereno

Prijetio je da će im razbiti glave s utegom od 10 kilograma. Jedva su ga svladali. U sobi se nije smirio. Udario je glavom u metalni ormar. Potom ga ponovno svladavaju i stavljaju lisice. Nije mu to prvi incident, a i ranije je prijetio da će žiletom iskasapiti policajce. Iz zatvora u Bjelovaru, prebačen je na liječenje u zagrebnačku zatvorsku bolnicu.

Druga snimka je iz zagrebačkog Remetinca

zatvori2_provjereno

Uobičajena poslijepodnevna šetnja, pretvorila se u dramu. Zatvorenik se oglušio na zapovijed policajca. U pomoć su mu stigla trojica kolega, ali od napada nije odustao. Iz neposredne blizine pravosudnog policajca gađao je utegom i promašio! Borba četiri na jedan potrajala je pune 4 minute. Za pravosudne policajce to je situacija za koju moraju biti spremni svakoga dana. Ubojice, kriminalci, silovatelji osobe su s kojima rade. Moraju biti uvijek korak ispred, jer zatvoreničkoj kreativnosti nema granica.

Kamere su ušle u zatvore u Bjelovaru, Sisku i kaznionicu u Glini

zatvori3_provjereno

Sisački zatvor nema video nadzora, a već godinama slovi kao jedan od lošijih u Hrvatskoj. Uvjeti su i na prvi pogled znatno lošiji nego u bjelovarskom zatvoru. Snimanje je bilo strogo ograničeno. Ćelije tek izvana, bez mogućnosti snimanja zatvorenika. Najbolji uvjeti u – Glini. Ivan Pršlja upravitelj Zatvora u Sisku: “Ovdje se radi o zatvorenicima koji izdržavaju kraće kazne zatvora radi se o kaznama za krađe, silovanja, pokušaju ubojstva, ubojstva, nema razlike od drugih zatvora.”

Uz seksualna zlostavljanja, veliki problem u zatvorima je, kažu, droga

zatvori4_provjereno

“Bilo je par nekih slučajeva di su novake neke, dali su im popularni leponex od kojeg ti odumru svi mišići i onda je ljude znala izj*** cijela soba, to su ljudi koji su pukli psihički i to su baš ekstremne situacije.” …”Gurali su maloljetniku metlu u guzicu, pitajte me rađe što nije bilo, od tuče s metalnim šipkama, masovne tučnjave do metle u guzicu.” … “Bilo je heroina, metamfetamina, amfetamina, bombona speeda šta god ljudima treba uopće nije u pitanju, dapače, čak sam svoj prvi bomobon pojeo unutra.” – neka su od svjedočanstva trojice “iskusnih” zatvorenika koja prenosi Dnevnik.hr.