POVIJEST IZGUBLJENIH PRAVA: Kako je nestao “topli obrok”

POVIJEST IZGUBLJENIH PRAVA: Kako je nestao “topli obrok”

Stalni_dodatak_Crkvenac

Dopis kojim je bivši ministar financija Mato Crkvenac ukinuo “topli obrok”

SDLSN_www(SDLSN, 12. travnja) U jeku borbe sindikata državnih službi protiv rješenja iz Prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika kojim se ukida dodatak od 0,5 posto po godini staža, ne možemo se ne prisjetiti kako je ne tako davno nestalo jedno drugo pravo – pravo na stalni dodatak, odnosno “topli obrok”.

Stalni dodatak egzistirao je u Kolektivnom ugovoru kao pravo još osam mjeseci nakon što ga je koalicijska vlada jednostrano ukinula
Stalni dodatak egzistirao je u Kolektivnom ugovoru kao pravo još osam mjeseci nakon što ga je koalicijska vlada jednostrano ukinula

I dok sadašnja Vlada predloženo ukidanje “minulog rada” barem pokušava zaogrnuti u plašt reformskih promjena, “topli obrok” je iz plaće nestao jednim potezom pera bivšeg ministra financija koalicijske vlade Mate Crkvenca.

Mato je Crkvenac, naime, korisnicima državnog proračuna 8. lipnja 2001. godine uputio dopis kojim je naredio da se u obračunu plaće za svibanj 2001. godine ima postupiti kako piše, tj. “Iz obračuna plaće isključuju se stalni dodatak od 300,00 kuna, ali se uključuju posebni dodaci za noćni rad, prekovremeni rad, rad subotom, nedjeljom, smjenski rad, dok se ne sklope novi kolektivni ugovori kojima će se urediti i ti dodaci.“.

Tako je stalni dodatak koji je zamijenio «topli obrok» nestao iz plaće i to osam mjeseci prije nego što je “nestao” iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Koalicijska je vlada u pregovorima za kolektivni ugovor 2001. godine namjeravala ukinuti i naknadu za prijevoz do posla i s posla, pa čak i uštedjeti na plaćenom dopustu dobrovoljnih davatelja krvi.

Stoga ako ovih dana u medijima čujete ili tiskovinama pročitate obećanja o novim i većim pravima radnika, službenika, rodilja, biljaka i životinja, sjetite se kako su ti borci za Vaša i naša prava u osami svojih ministarskih kabineta dekretima ukidali prvo službenička, a zatim i radnička prava.

Istovremeno, Sindikat upozorava sadašnju Vladu da dobro razmisli hoće li ostati tvrda i nepopustljiva po pitanju ukidanja minulog rada i selidbe priznavanja dodatka na staž u sferu dužnosničke diskrecije.

SDP_lista_poslodavaca

Za vrijeme koalicijske vlade država je kao poslodavac kršila brojna službenička prava, što je rezultiralo tisućama sudskih sporova koje još i danas plaćaju porezni obveznici – građani i to sa zateznim kamatama. Nalazi li se Mato Crkvenac i Vlada Ivice Račana na SDP-ovoj listi kršitelja radničkih prava?