Povišica državnim radnicima: Službenicima sa SSS 12 posto veće plaće

Povišica državnim radnicima: Službenicima sa SSS 12 posto veće plaće

Novim zakonom uvodi se drugačiji raspon plaća
Autor Ljubica Gatarić

vl_logoSlužbenici sa srednjom stručnom spremom dobit će od 1. srpnja 12 posto povišice. Umjesto sadašnjih 3857 kuna, najniža činovnička bruto plaća bit će 4337 kuna. Državna uprava uvodi sustav plaćanja radnika u 12 platnih razreda i 144 platna stupnja jer se svaki platni razred grana u dvanaest podrazreda. Novi zakon o plaćama u državnim službama Vlada je pripremila zajedno sa sindikatima te će ga ovih dana uputiti u saborsku proceduru. Premda nitko od pregovarača ne želi otkriti sadržaj zakona, obje su strane usuglašenu zakonsku verziju proslijedile na javnu raspravu unutar državnih tijela.

Nova klasifikacija
Informacije do kojih smo došli pokazuju da će raspon plaća u državnoj upravi biti nešto jači od jedan prema šest. Prvi i najniži platni razred počinje koeficijentom 0,90, a najviši zastaje na 5,52, što daje raspon od jedan prema 6,13. Izraženo u bruto plaćama, Place_okvirnajniža plaća u državnoj upravi bit će 4337 kuna, a najveća 26.604 kune bruto. Ovisno o olakšicama, neto bi se mogao kretati od tri i pol do 13 tisuća kuna.
Tek nakon što se zakon donese u Saboru, radit će se nova klasifikacija radnih mjesta tako da sad nije moguće precizirati na koja bi se točno radna mjesta te plaće primjenjivale. Stručna je sprema uz radno iskustvo glavna razdjelnica u predloženom sustavu nagrađivanja. Koeficijenti zaposlenih sa srednjom stručnom spremom kretat će se od 0,90 do 1,36 osnovice (koja je sada 4819,66 bruto), dok će zaposleni s visokom stručnom spremom biti plaćeni koeficijentom 1,40, kojim počinje peti platni razred.

Profitirao SSS
Sve iznad petog, pa do dvanaestog platnog razreda namijenjeno je osobama na vodećim pozicijama i s posebnim ovlaštenjima. Raspon koeficijenata u elitnom 12. platnom razredu kreće se od 4,15 do 5,52. Sindikati koji su uključeni u pregovore drže se dogovora i ne žele javno komentirati ništa što je vezano uz novi zakon što se može protumačiti da su zadovoljni predloženim rješenjem.
Najveći pomak učinjen je na prvoj stepenici jer sada najniži platni razred u službeničkim zvanjima kreće od koeficijenta 0,80, pa povećanje na koeficijent 0,90 donosi 12 posto veću plaću!
Budući da 60 posto zaposlenih u državnoj upravi ima srednju stručnu spremu, najmanje njih 36 tisuća očekuje povišicu koja se za najniži platni stupanj kreće oko 500 kuna bruto. Zakonom neće biti regulirane plaće zaposlenih u upravi koji imaju status namještenika (čistačice, podvornici i slično), nego će se njihove plaće donositi uredbom. Za primjenu toga zakona Vlada je osigurala oko 400 milijuna kuna.

Napredovanje s pomoću ocjena
Budući da se ukida 0,5 posto dodatka po godini staža, posebno je razrađena i mogućnost napredovanja iz jednog platnog stupnja u drugi. Službenici će svake godine dobivati ocjene, petica će im donijeti promaknuće za jedan platni stupanj i otprilike tri posto povišice. Za ocjenu vrlo dobar promaknuće će biti svake druge godine, za trojku svake treće. Dvojka donosi zadržavanje u istom platnom stupnju, a jedinica povratak za jedan platni stupanj natrag. Prelazak iz jednog platnog razreda u drugi moguć je tek s ugovorom na novo radno mjesto.