Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama državnih službenika započelo s radom

Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama državnih službenika započelo s radom

ZPDS_Povjerenstvo300908-390

(SDLSN, 1. listopada 2008.) Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama državnih službenika održalo je jučer prvu sjednicu nakon gotovo godinu dana.
U međuvremenu, povjerenstvo je doživjelo kadrovske promjene, najviše u Vladinom dijelu.
Tako je umjesto dosadašnjeg predsjednika povjerenstva, Zorana Pičuljana iz Središnjeg državnog ureda u povjerenstvu državni tajnik Antun Palarić, ali ne na mjestu predsjednika, jer je ta zadaća povjerena Vitomiru Begoviću, predstojniku Ureda za socijalno partnerstvo.

sdlsn_www220Radi se o pomalo neobičnom kadrovskom rješenju, s obzirom na djelokrug rada Ureda za socijalno partnerstvo i, kako to sam njegov naziv govori, Središnjeg državnog ureda za upravu, čija je pozicija nominalnog nositelja reforme državne uprave ovime još jednom dovedena u pitanje.
Novi članovi povjerenstva su državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić (umjesto Ante Žigmana koji je otišao iz državne uprave na mjesto člana Uprave Partner banke), Zdenka Pogarčić, predstojnica Ureda Vlade RH za zakonodavstvo (umjesto Slavice Banić koja je postala sutkinja Ustavnog suda) i Sandro Mustafagić, novi načelnik Odjela za kadrovske i opće poslove Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (umjesto Snježane Horvat).

Vođenje Povjerenstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika povjereno je predstojniku Ureda za socijalno partnerstvo
Vođenje Povjerenstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika povjereno je predstojniku Ureda za socijalno partnerstvo

Član povjerenstva ostao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Miljenko Pavlaković koji se, prema našem povijesnom sjećanju, još nije pojavio ni na jednoj na sjednici povjerenstva.
Na sastanku su bila i dva predstavnika MUP-a, što nije čudno, s obzirom na još uvijek neriješenu dilemu hoće li se Zakon o plaćama državnih službenika primjenjivati i na policijske službenike, ali je i znakovito da MUP s više od 25.000 zaposlenika u povjerenstvu službeno nije zastupljen, ako ne brojimo članove povjerenstva iz čak tri sindikata koji djeluju u ovom ministarstvu.
I činjenica da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ima čak dva člana povjerenstva, a sustav pravosuđa s 12.000 zaposlenih ni jednog također je upitna.
Ovakav lepršavi pristup u sastavljanju i radu povjerenstva ponukao je predstavnike Sindikata da od Vlade zatraže izmjenu i dopunu Odluke o osnivanju Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika kojom će se utvrditi legitimitet i sastav povjerenstva.
Na razini povjerenstva ponovno je naglašeno kako bi Zakon o plaćama državnih službenika trebao državnim službenicima omogućiti plaću razmjernu kvaliteti radnog učinka, ali je sindikalna strana pri tome ponovno pokrenula pitanje početnih koeficijenata i očuvanja instituta minulog rada, odnosno dodatka od 0,5 posto po godini staža.
U raspravi i razmjeni argumenata približena su stajališta temeljem kojih bi se u Zakon trebalo ugraditi rješenje kojim bi se odgovarajuće valoriziralo i radno iskustvo i ocjena učinkovitosti rada, o čemu će se raspravljati na narednoj sjednici povjerenstva idućeg tjedna.

Sindikat: Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama državnih službenika održalo sjednicu nakon godinu dana

hina_print_logoZAGREB, 1. listopada 2008. (Hina) – Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama državnih službenika održalo je jučer prvu sjednicu nakon gotovo godinu dana, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Ponovno je naglašeno kako bi Zakon trebao državnim službenicima omogućiti plaću razmjernu kvaliteti radnog učinka, a sindikalna strana je iznova pokrenula pitanje početnih koeficijenata i očuvanja instituta minulog rada, odnosno dodatka od 0,5 posto po godini staža.

U raspravi su približena stajališta da se u Zakon treba ugraditi rješenje kojim bi se odgovarajuće valoriziralo radno iskustvo i ocjena učinkovitosti rada, o čemu će se raspravljati na sjednici povjerenstva idućeg tjedna.

U međuvremenu, povjerenstvo je doživjelo kadrovske promjene, pa je umjesto dosadašnjeg predsjednika, Zorana Pičuljana iz Središnjeg državnog ureda, u povjerenstvu državni tajnik Antun Palarić, ali ne na mjestu predsjednika jer je ta zadaća povjerena Vitomiru Begoviću, predstojniku Vladina Ureda za socijalno partnerstvo.

Radi se o pomalo neobičnom kadrovskom rješenju s obzirom na djelokrug rada Ureda za socijalno partnerstvo i Središnjeg državnog ureda za upravu, čija je pozicija nominalnog nositelja reforme državne uprave time još jednom dovedena u pitanje, ocjenjuje sindikat.

zpds_VJ011008