POŽEGA: Izvanredna sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije o deblokadi računa županije

POŽEGA: Izvanredna sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije o deblokadi računa županije

PSZ_Skupstina110906_zakljuc

(SDLSN, 11. rujna) Na danas održanoj izvanrednoj Skupštini Požeško-slavonske županije razmatrano je pitanje deblokade žiro-računa Županije.

Skupština je s time u svezi donijela zaključak u kojem se, pored kronologije događaja koji će sutra kulminirati štrajkom zaposlenika Županije, upućuje zahtjev Vladi RH za hitnom doznakom 67 milijuna kuna.

Ukoliko Vlada to ne učini Skupština poziva Hrvatski sabor da Vladi RH naloži izvršenje Sanacijskog programa, odnosno Predsjednika Republike da sazove izvanrednu sjednicu Vlade RH sa stanjem u Požeško-slavonskoj županiji kao jedinom točkom dnevnog reda.

Ako pak ni jedan od ovih zahtjeva ne bude ispunjen do 10. listopada, Županijsko poglavarstvo obratit će se međunarodnim institucijama i nadležnom sudu protiv Republike Hrvatske radi naknade štete i zaštite prava i interesa građana Požeško-slavonske županije.

Istovremeno, SDLSN je za sutra, 12. rujna, u Požegi sazvao tiskovnu konferenciju u povodu početka štrajka zaposlenika Županije koji već pet mjeseci ne primaju plaću.

IZVANREDNA SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

hina_logo

POŽEGA, , 11. rujna 2006. (Hina) –   Vijećnici Skupštine Požeško-slavonske županije danas  su održali izvanrednu sjednicu na kojoj su prihvatili stajališta o blokadi županijskog žiro-računa, sa zahtjevom da Vlada hitno doznači 67 milijuna kuna.
Novi zahtjevi će još danas, kako je istaknuo župan Zdravko Ronko, biti poslani predsjedniku države, Vladi, predsjedniku Hrvatskog sabora, glavnom državnom odvjetniku i Ministarstvu financija.

Po svemu sudeći županijski službenici nalaze se između čelića i nakovnja koji se natječu koji od njih je tvrđi
Po svemu sudeći županijski službenici nalaze se između čelića i nakovnja koji se natječu koji od njih je tvrđi

Vijećnici traže da Vlada odmah doznači 67 milijuna kuna iz državnog proračuna (što je svojedobno zatražio i Vladin povjerenik u svom izvješću u svibnju ove godine) kako bi Županija zakonski funkcionirala. Ako pak Vlada ne doznači tu svotu do 20. rujna, Skupština će pozvati Hrvatski sabor da joj naredi da provede svoj dio sanacijskog programa.
Ako ni to ne uspije do 30. rujna, Županijsko će poglavarstvo od predsjednika Stjepana Mesića zatražiti da u skladu sa svojim ustavnim obvezama sazove izvanrednu sjednicu Vlade kako bi se razriješilo teško stanje u Županiji.
Ne ispuni li se ni jedan od navedenih zahtjeva do 10. listopada, Skupština će ovlastiti Poglavarstvo da zatraži zaštitu prava i interesa građana Županije pred međunarodnim tijelima te da državu tuži sudu za naknadu štete“, zaključio je Ronko.
U zadnjem odgovoru Ministarstva financija, koji je danas predan i vijećnicima, navedeno je da se županijske novčane teškoće mogu riješiti dogovorom s vjerovnicima o vraćanju dugova za određeno vrijeme.
Županijski žiro-račun blokiran je s 20-ak, a žiro-račun Županijske uprave za ceste s 30-ak milijuna kuna. Župan je danas upozorio da bi uskoro na županijski račun mogli “sjesti” i drugi vjerovnici.
Vijećnici HDZ-a na sjednici Skupštine danas nisu poduprli nove zahtjeve koji će biti poslani državnim ustanovama, tvrdeći da sadašnja vlast nije na vrijeme reagirala kako bi deblokirala županijski žiro-račun u dogovoru s bankama.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA ZAHTIJEVA POMOĆ

HRTwebvijesti

11. rujna – Budući da je Ministarstvo financija prezaduženoj Požeško-slavonskoj županiji uskratilo suglasnost za reprogramiranje kredita, s današnje su izvanredne sjednice Županijske skupštine Vladi dani ultimativni rokovi za sanaciju naslijeđene proračunske “rupe”.

HRT110906_PSZ_zastave

Ove je godine nužno 67 milijuna kuna interventnoga državnog novca da županija “stane na noge”, a ako do 20. rujna novac ne stigne, tražit će se pomoć Sabora i predsjednika Stjepana Mesića. Kao krajnju mjeru u skupštini traže izvanrednu sjednicu Vlade, a ako ni to ne urodi plodom, slijedi tužba protiv države međunarodnim institucijama i hrvatskome pravosuđu.

Županijski žiro-račun blokiran je s 20-ak, a žiro-račun županijske Uprave za ceste s 30-ak milijuna kuna. Župan Zdravko Ronko je upozorio da bi uskoro na županijski račun mogli “sjesti” i drugi vjerovnici. Vijećnici HDZ-a na sjednici Skupštine nisu poduprli nove zahtjeve, tvrdeći da sadašnja vlast nije na vrijeme reagirala kako bi deblokirala županijski žiro-račun u dogovoru s bankama.