POŽEGA: Kad humanitarnu pomoć dijeli politika

POŽEGA: Kad humanitarnu pomoć dijeli politika

Je li u slučaju darovanog vatrogasnog vozila došlo do raspodjele suprotne volji darovatelja može potvrditi samo talijanska vlada
Je li u slučaju darovanog vatrogasnog vozila došlo do raspodjele suprotne volji darovatelja može potvrditi samo talijanska vlada

(SDLSN, 13. veljače) Članak u Večernjem listu od 11. veljače o sudbini navalnog vatrogasnog vozila iz donacije Vlade Republike Italije pokazao je kako se u Hrvatskoj humanitarna pomoć koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Umjesto u ruke vatrogasnih profesionalaca iz JVP Grada Požege politika je vozilo preusmjerila u ruke DVD Požega.

Iako se, kad je u pitanju DVD Požega, radi o društvu humanitarnom cilju posvećenih članova koji u zaštiti od požara pomažu koliko mogu i koliko im to njihovo slobodno vrijeme dozvoljava, ipak bi za građane Požege najsvrsishodnije bilo da se navalnim vatrogasnim vozilom koristi JVP Grada Požege i to kao njegov vlasnik.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin obaviješten je o "suradnji" između DVD Požega i JVP Grada Požege. Je li on sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli navalnog vatrogasnog vozila DVD-u umjesto profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi?
Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin obaviješten je o “suradnji” između DVD Požega i JVP Grada Požege. Je li on sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli navalnog vatrogasnog vozila DVD-u umjesto profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi?

Poznavajući prilike u kojima se danas odvija suradnja između DVD Požega i JVP Grada Požege, u kojoj se se profesionalnim vatrogascima uskraćuje mogućnost korištenja tehničkog vatrogasnog vozila za izlazak na intervencije kod prometnih nezgoda i to usprkos postojanju sporazuma o njegovom zajedničkom korištenju, u skoroj budućnosti prispodobiva je situacija u kojoj bi JVP na intervenciju morao izaći bez navalnog vatrogasnog vozila jer su se članovi DVD-a njime odvezli na regionalno natjecanje DVD-a, ili su ga naprosto zaključali u svojim prostorijama, kao što su to učinili s tehničkim vatrogasnim vozilom.

Marija Bajt zaslužna je što je vozilo došlo u Požegu. Je li kriva zbog toga što dolazi vatrogascima volonterima umjesto profesionalcima?
Marija Bajt zaslužna je što je vozilo došlo u Požegu. Je li kriva zbog toga što dolazi vatrogascima volonterima umjesto profesionalcima?

Razloge nevjerojatne odluke da se neprocjenjiva i neophodna vatrogasna oprema ne daje u vlasništvo od Grada Požege osnovanoj profesionalnoj javnoj vatrogasnoj postrojbi nalazimo u angažmanu uvažene saborske zastupnice i, zašto to ne reći javno, nositeljice gubitničke izborne liste na prošlim lokalnim izborima u Požegi, da se vozilo usmjeri u Požegu.

U tome dijelu njezin je angažman za svaku pohvalu, jer Požegi je doista neophodno navalno vatrogasno vozilo, ali njegovo preusmjeravanje u ruke vatrogasnih volontera ukazuje i na namjere u pozadini ovoga čina koje nisu motivirane samo plemenitim humanitarnim ciljevima.

Stoga Odbor profesionalnih vatrogasaca SDLSN poziva gđu Bajt i ministra unutarnjih poslova Mlinarića da se prije dodjele vatrogasnog vozila DVD-u Požega u društvu probranih stranačkih odličnika posavjetuju sa strukom ili barem pročitaju akt o osnivanju JVP Grada Požege.

130 godina hvale vrijedne tradicije dobrovoljnog vatrogastva u Požegi time neće biti ugroženo ni na koji način, a DVD-u Požega mogu se na njihovom doprinosu vatrogastvu zahvaliti npr. prigodnom plaketom ili darom.

Kad nam profesionalne vatrogasne postrojbe budu tako dobro opremljene da im navalna vatrogasna vozila ne budu trebala, onda ih treba početi darovati dobrovoljnim vatrogascima. Nama to izgleda logično, ali mi nismo političari…

Pročitajte još…

Požeški vatrogasci dobili vatrogasno vozilo od talijanske Vlade vrijedno 250.000 eura
ZA NAS BI TO VOZILO BILO UTOPIJA DA GA NISMO DOBILI

Vecernji_logoPOŽEGA – Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega jedno je od tri društva u Hrvatskoj koje je iz donacije talijanske Vlade dobilo navalno tehničko vatrogasno vozilo vrijedno 250.000 eura dok je vozilo vrijedno 40.000 eura dobila Rijeka i Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja.

sla_vatrogasci

– Za nas bi to vozilo bila utopija da ga nismo dobili. To je vozilo izvrsnih karaketerisrtika s kojim možemo gasiti sve vrste požara, od manje složenih do najsloženijih jer ima mogućnost gašenja svim sredstvima. Ima izvrsnu tehniku i velike mogućnosti te će kao takvo bitno povećati operativnost i učinkovitost gašenja požara – istaknuo je Željko Petrović, pročelnik Ureda vatrogasne zajednice županije i v.d. županijskog vatrogasnog zapovjednika.
Vozilo koje će postati vlasništvo DVD Požega, a koje će koristiti još i Javna vatrogasna postrojba Požega pomoć je talijanske Vlade našoj Vladi za ulazak u europske integracije. Požega je pored Pazina i Novog Marofa dobila ovo vozilo jer ova županija ima jedan od najmanjih proračuna zbog čega je jedna od rijetkih koja ne može nabaviti vozila iz programa Vlade RH jer mora participiarti s određenim sredstvima.
Jedan od razloga dobivanja ovog vozila je, kako ističe pročlenik Petrović i taj što je Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica ocjenila da ova županija ima jedan od najracionalnijih ustroja vatrogastva u Hrvatskoj, a veliku ulogu u svemu tome je odigrala i saborska zastupnica Marija Bajt koja je saznala za donaciju i lobirala da upravo Požežani čiji je DVD proslavio 130. obljetnicu rada dobiju ovako lijepu nagradu za dugodgošnji uspješni rad. Na svečnoj dodjeli vozila pored pročelnika Petrovića i saborske zastupnice Bajt bio je i Josip Kesić, zapovjednik JVP.
Autor LJILJANA MARIĆ