POŽEGA: Od sutra blokada Županije do deblokade računa!

POŽEGA: Od sutra blokada Županije do deblokade računa!

(SDLSN, 28. rujna) Tijek i sadržaj jučerašnje rasprave na aktualnom satu i u poslijepodnevnim satima povodom SDP-ove interpelacije, pa i kasniji dueli u emisiji “Otvoreno” na HRT-u, pokazali su da Sindikat više ne mora čekati od župana Ronka najavljeni dogovor o rješenju funkcioniranja Požeško-slavonske županije.

Činjenica je da župan kao poslodavac, sukladno odredbi članka 204. stavka 2. Ovršnog zakona, nije spriječio ovrhu na novčanim sredstvima na računu Županije u iznosu nužnom za obavljanje osnovnih zadaća Županije kao jedinice područne samouprave, na što ga je Sindikat upozorio još 13. srpnja ove godine.

Stop_bedzIz javne je rasprave pak koja se vodi o problemu deblokade Županije razvidno kako je trenutno najveća prepreka financijskom i političkom rješenju županovo tvrdoglavo ustrajanje da Vlada RH preuzme isključivu odgovornost za stanje u Županiji i njegova nespremnost da omogući funkcioniranje županije sredstvima koja mu stoje na raspolaganju.

Sindikat je župana Ronka u više navrata upozoravao na mogućnost i obvezu deblokade računa u izravnim pregovorima sa Slavonskom bankom, ali je naišao na županovo odbijanje zbog, kako on kaže, nemogućnosti da to učini bez suglasnosti Vlade zbog prezaduženosti županije.

Sindikat smatra da je odgovornost župana prema građanima i djelatnicima Županije važnija od političkog nadmudrivanja i njegova neaktivnost na deblokadi računa Županije i postizanje dogovora odnosno sporazuma sa Slavonskom bankom i Županijskom upravom za ceste sada već pomalo dovodi u pitanje svrhu njegova političkog angažiranja.

Sindikat postavlja pitanje je li županu važnija dobrobit građana i zaposlenika Požeško-slavonske županije ili mogućnost da objektivno tešku financijsku situaciju zlorabi kao oružje u političkoj borbi kojoj više nitko ne vidi smisao.

Stoga još jednom pozivamo župana i sve koji mogu prodonjeti rješavanju problema Županije da jednaku političku umješnost koju su pokazali u generiranju političkih sukoba pokažu i u njegovom rješavanju.

Budući da Požeško-slavonska županija ne funkcionira jer su njeni djelatnici sada već u dvotjednom štrajku zbog neisplaćenih plaća za mjesec travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, a uskoro i rujan, kao svoj poticaj ozbiljnijem pristupu u problemu Požeško-slavonske županije, Sindikat za sutra najavljuje potpunu blokadu Županije do deblokade računa kao preduvjeta za normalan rad ovog tijela područne samouprave.

O tome kako će se blokada provoditi Sindikat će javnost izvijestiti na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Požegi, u zgradi Županije, s početkom u 11:00 sati.

Pročitajte još…