POŽEGA: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Grada Požege

POŽEGA: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Grada Požege

Pozega080405_potpisivanje

(SDLSN, 9. travnja) Požeško-slavonska županija od jučer se može pohvaliti s čak četiri kolektivna ugovora za zaposlene u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Pozega_grbNakon Županije požeško-slavonske, gradova Pakraca i Lipika i Požega je kolektivnim ugovorom regulirala prava svojih službenika i namještenika.

Tako je ova županija pokazala da se na njenom području promiče sloboda ugovaranja uvjeta rada povoljnijih od uvjeta određenih zakonom, kao stečevina demokracije i oživotvorenje socijalnog partnerstva.

Gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko, predsjednik SDLSN Ivica Ihas i sindikalni povjerenik Franjo Krvarić stoga nisu krili zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora kojim se na rok od četiri godine jamče prava iz rada i po osnovi rada na razini određenoj kolektivnim pregovorima i materijalnim i financijskim mogućnostima Grada Požege.

Pozega080405_novinari

Odgovarajući na pitanje predstavnika lokalnih medija jesu li na potpisivanje kolektivnog ugovora utjecali skorašnji lokalni izbori predsjednik SDLSN Ivica Ihas odgovorio je kako oni nisu bili presudni, ali sigurno je da i o toj činjenici treba voditi računa. “Sindikat ohrabruje lokalne vlasti da upravo pred izbore djelatnicima svojih službi zagarantiraju sigurnost zaposlenja i prava iz rada, kako izbornu utakmicu ne bi doživljavali kao prijetnju svojoj egzistenciji“, rekao je Ihas. On je naglasio kako je ovo prvi kolektivni ugovor u povijesti Grada Požege i poželio dug i uspješan život kolektivnom pregovaranju u Požegi.

Gradonačelnik Zdravko Ronko na isto je pitanje odgovorio kako predizborna kampanja za njega traje od dana preuzimanja dužnosti gradonačelnika, a potpisivanje kolektivnog ugovora označio je kao uspjeh koji bi, pored sigurnosti rada, prava i obveza koja regulira, u konačnici trebao uroditi boljim radom i zalaganjem zaposlenih u upravnim tijelima Grada Požege.

Sindikalni povjerenik Podružnice djelatnika Gradske uprave Grada Požege Franjo Krvarić zahvalio se gradonačelniku Ronku i svima koji su sudjelovali u kolektivnim pregovorima na dobro obavljenom poslu.