POŽEGA Potpisana tri kolektivna ugovora

POŽEGA Potpisana tri kolektivna ugovora

KUPozega291208-002

(SDLSN/www.pozega.hr, 30. prosinca 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske potpisao je jučer u Požegi čak tri kolektivna ugovora – Kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama Grada Požege, Dodatak II Kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravnim tijelima Grada Požege i Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije, kao i Sporazum o osnovici za obračun plaće u ustanovama Grada Požege.

sdlsn_www220Do potpisivanja je došlo nakon kratkih i uspješno okončanih pregovora između pregovaračkih odbora Grada Požege i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, na prigodnoj kratkoj svečanosti u Gradskoj kući.
Potpisanim dokumentima predviđeno je da se tijekom iduće tri godine usklade osnovice za izračun plaće Gradske knjižnice i čitaonice, Gradskog kazališta i Gradskog muzeja, a time i plaće u odnosu na plaće službenika u upravnim tijelima Grada Požege.
Time će svi proračunski korisnici imati ujednačen i transparentan sustav plaća. Kolektivni ugovor za ustanove donosi i neka nova prava, poput naknade za rođenje djeteta te poboljšanje nekih postojećih instituta.
KUPozega291208-005Potpisan je i dodatak kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravnim tijelima Grada Požege, kojim su istovjetno regulirana prava svih korisnika gradskog proračuna.
Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a, istaknuo je tom prigodom pozitivan primjer Grada Požege, gdje su pregovori relativno brzo završeni, čime je stvoren temelj koji jamči dinamiku plaća u određenom vremenskom razdoblju. Smatra da je naročito bitno kod potpisivanja kolektivnih ugovora to što će zaposlenicima stvoriti perspektivu i sigurnost.

Govoreći o aktivnostima Sindikata, pleša je najavio i mogućnost provedbe referenduma o štrajku zbog Vladinog jednostranog ukidanja instituta minulog rada u Zakonu o plaćama državnih službenika
Zdravko Ronko, gradonačelnik koji je prvi prihvatio promjene u reguliranju kolektivno ugovorenih sindikalnih prava prema kriteriju znanja i javno se deklarirao kao protivnik zamrzavanja plaća, podržao je i ovaj put sindikalna nastojanja da se ne ukidaju stečena prava zaposlenih u upravi i javnim službama. Ronko očekuje i da će primjena novog Kolektivnog ugovora doprinijeti boljim rezultatima rada.

KUPozega291208-010

Nakon toga, u prostorijama Županije potpisan je i novi Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije, kojom prigodom je požeško-slavonski župan Rastislav Navratil naglasio opredjeljenje Županije kao poslodavca da se položaj službenika i namještenika dogovorno unaprjeđuje kroz proces socijalnog partnerstva i zaključivanje kolektivnih ugovora.
Službenici Požeško-slavonske županije na razini županije i grada tako mirni dočekuju lokalne izbore, jer su lokalne vlasti svjesno i odgovorno, potpisivanjem kolektivnih ugovora, utvrdile dugoročnu politiku plaća i službeničkih prava bez obzira na rezultate izbora.