POŽEGA: Potpisani kolektivni ugovori za zaposlene u gradskoj upravi i ustanovama

POŽEGA: Potpisani kolektivni ugovori za zaposlene u gradskoj upravi i ustanovama

Pozega_KU070610_potpis

Ponedjeljak, 7 lipnja 2010. – Grad Požega i sindikati zaposlenih u upravnim tijelima Grada Požege i ustanovama čiji osnivač je Grad potpisali su kolektivne ugovore. Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi je istekao, a kako se kroz kolektivne ugovore izjednačavaju prava i za zaposlene u svim gradskim ustanovama izvršeno je usklađivanje, uz uvažavanje Zakona o radu koji je u primjeni od 1.siječnja 2010. i Zakona o plaćama službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi od 11. ožujka 2010. godine.

pozega_grad_web

U ime Grada Požege kolektivne ugovore potpisao je gradonačelnik Zdravko Ronko, a u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika predsjednik Boris Pleša, te predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske Anita Car.

– Posebno želim istaći kako smo u nove kolektivne ugovore ugradili i odredbe oko kojih se sad u javnosti lome koplja, a to su rok trajanja ugovora (tekuća godina), otkazni rok (30 dana) i način pregovaranja (otpočinjanje pregovora 30 dana prije isteka ugovora i zor_ikonaprodužena primjena pravnih pravila 180 dana nakon isteka kolektivnih ugovora). Ovakav konsenzus imamo zahvaljujući obostranom uvažavanju, dugogodišnjem povjerenju ali i svjesnosti o stanju u koje smo dovedeni. – rekao je gradonačelnik Ronko nakon potpisivanja ugovora. Posebno se osvrnuo na aktualno pitanje zašto takvog konsenzusa nema na državnoj razini: – Sindikate se ne uvažava, ponajmanje kao partnere, a kako su puno puta i iskorišteni i obmanjivani, izgubili su i povjerenje u takvog poslodavca. Naravno da sad pušu i na hladno, kako ne bi opet bili izigrani, jer Vladi nije cilj trajanje ugovora ili produžena primjena pravnih pravila, već nešto sasvim drugo. I upravo zbog tog “nešto sasvim drugo” i osobno ću, ako ne dođe do dogovora, staviti svoj potpis za referendum protiv izmjena Zakona o radu, ali i pozvati sve vas da podržite taj referendum. –

Anita Car je naglasila kako dugi niz godina Sindikat odgoja i obrazovanja ima kvalitetnu suradnju s Gradom Požegom. – Do danas smo radili u tom duhu, vjerujem da ćemo tako pregovarati i dalje. – Izrazila je bojazan hoće li izmjene Zakona o radu biti zaustavljene u Hrvatskom saboru, jer ako se Zakon ne povuče iz procedure, to bi bila katastrofa za hrvatsko radništvo. Ujedno je izrazila optimizam da će hrvatski građani dati punu podršku referendumu, ukoliko se zakon ne povuče iz saborske procedure.

Pozega_KU070610_ruka

Boris Pleša je zahvalio objema pregovaračkim stranama, ocijenivši da su time svi na dobitku, posebno u vremenima koja nisu lagana, u kojima se ne ugovaraju nova prava, nego se borimo za zadržavanje postojećih. – Zato ovakvi dogovori imaju posebnu težinu, jer pokazuju odgovornost jedne i druge strane da razumiju vrijeme u kakvom se nalazimo. – rekao je Pleša.

Potpisivanju kolektivnih ugovora bili su nazočni sindikalnih povjerenici i ravnatelji ustanova: Gradskog kazališta, Gradskog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice i Dječjih vrtića Požega, te sindikalna povjerenica i pročelnice gradske uprave.