POŽEGA: Ronko informirao Sindikat o ostvarenju sporazuma

POŽEGA: Ronko informirao Sindikat o ostvarenju sporazuma

(SDLSN, 5. rujna) POŽEGA – Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH razgovarali su danas u Požegi sa županom Zdravkom Ronkom o ostvarenju sporazuma zaključenog između dviju strana koji bi trebao rezultirati isplatom plaća zaposlenicima županije.

Župan Ronko je sindikalnu stranu informirao o tome što je kao poslodavac poduzeo kako bi se ostvarile pretpostavke za isplatu plaća i preispitivanje otkaza službe zaposlenima sukladno novoj sistematizaciji.

Pozega050906_Ronko374

Osim što je zatražio suglasnost Vlade za pregovore sa Slavonskom bankom oko reprogramiranja zaduženja Županije, Ronko je ukazao i na intervenciju Predsjednika Mesića koji je premijera Sanadera dopisom od 28. kolovoza još jednom upozorio na potrebu pronalaženja rješenja za normalno funkcioniranje Požeško-slavonske županije.

Ronko navodi kako je tijekom zajedničkog radnog ručka premijera Sanadera i Ivice Račana dogovoreno osnivanje zajedničke radne skupine koja bi tebala razriješiti stanje u Županiji, a koju bi s jedne strane sačinjavali potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker te Ljubo Jurčić i Zdravko Ronko sa suradnicima s druge strane.

Zamjenik predsjednika Sindikata Boris Pleša Ronka je informirao da će po isteku roka od 15 dana u kojem se Sindikat obvezao na socijalni mir, a koji ističe 7. rujna, poslodavca obavijestiti o daljnjim industrijskim akcijama Sindikata, ovisno o činjenici jesu li stvorene pretpostavke za isplatu plaća ili ne.

RONKO: SLJEDEĆI TJEDAN PREGOVORI O SANACIJI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

hina_logo

POŽEGA, 5. rujna 2006. (Hina) –  Pregovori između Vlade i Požeško-slavonske županije oko sanacije županije trebali su početi ovoga tjedna, ali zbog zauzetosti pojedinih ministara najvjerojatnije će početi idućega, rekao je danas u Požegi župan Zdravko Ronko dodajući kako je pregovarački tim dogovoren.
Pozega050906_Ronko230Upoznavajući predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o poduzetim aktivnostima županije u cilju rješavanja problema i isplate plaća županijskim službenicima i namještenicima, Ronko je rekao da je “nakon njegovih sedam zahtjeva Vladi i dva zahtjeva  predsjednika Mesića, na nedavnom radnom dogovoru između predsjednika SDP-a Ivice Račana i premijera  Sanadera tvrđen pregovarački tim i početak pregovora oko sanacije županije“.
Pregovori o sanaciji, kako je tada dogovoreno, trebali su početi ovoga tjedna, no i potpredsjednik Vlade Polančec i ministar Šuker, koji su u vladinu pregovaračkom timu, ovaj su tjedan zauzeti te će se sve najvjerojatnije odgoditi za idući tjedan, rekao je Ronko navodeći da će zajedno s njim drugu stranu zastupati županijski stručnjaci i dr. Ljubo Jurčić.
Ovoga četvrtka, doznaje se od sindikalnog povjerenika Ljubana Čolića, istječe i četrnaestodnevni rok za socijalni mir.
Sedmoga rujna istječe taj sporazum o socijalnom miru, koji je sindikat potpisao sa županijom. Sada smo dobili informaciju što je sve ova županija poduzela kako bi se isplatile plaće službenicima i namještenicima. Vrijeme  istječe i mi ćemo u petak, 8. rujna, širu javnost izvijestiti hoćemo li i što ćemo dalje poduzeti“, izjavio je Čolić.
Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije punih pet mjeseci nisu dobili plaću. Kako  je rečeno, sanacija Požeško-slavonske županije omogućila bi deblokadu žiroračuna i isplatu plaća službenicima i djelatnicima županije.
Pozega050906_Ronko220U međuvremenu Općinski je sud u Požegi donio je rješenja o ovrsi.
Poslovne banke, u kojima Županija ima otvorene račune, dužne su zaplijeniti sredstva Županije u visini neisplaćenih plaća, položiti ih na poseban račun, te o tome obavijestiti Sud kako bi se na temelju potraživanja uplatili doprinosi i neto plaće službenicima.
Iako ovrha još nise pravomoćna, županija, kaže župan Ronko neće uložiti nikakav prigovor.
Svima je jasno da su zaposlenici u teškoj situaciji s obzirom na to da već peti mjesec ne primaju plaću. Ovrha iznosi oko 1,8 milijuna kuna i županija neće uložiti nikakav prigovor. To bi od županije doista bilo nekorektno i nema nikakve potrebe za tim jer je i županija na strani radnika i želi razriješiti ovu situaciju“, izjavio je Ronko.
Kako je rekao, županijski račun je u blokadi od Slavonske i Privredne banke te Porezne uprave te on vjeruje kako će pregovori s Vladom rezultirati jednim kvalitetnijim rješenjem.

HRTwebvijesti

KRAJ AGONIJE ZA POŽEGU?

HRT050906_Pozega_grad5. rujna – Višemjesečna financijska agonija Požeško-slavonske županije, izazvana milijunskom proračunskom rupom, uskoro bi mogla dobiti epilog. Dogovoreni su pregovarački timovi koji bi idućih dana trebali pronaći sanacijska rješenja za bankrotiranu županiju.

Pregovori o budućnosti Požeško-slavonske županije trebali bi početi idućega tjedna. SDP-ov župan Zdravko Ronko ističe da je nakon njegovih sedam zahtjeva Vladi i dva zahtjeva predsjednika Stjepana Mesića na nedavnom radnom dogovoru između predsjednika SDP-a Ivice Račana i premijera Ive Sanadera utvrđen pregovarački tim i početak pregovora oko sanacije županije.

HRT050906_Pozega_RonkoPregovori o sanaciji trebali su početi ovoga tjedna, no i potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar Davor Šuker, koji su u Vladinu pregovaračkom timu, ovaj su tjedan zauzeti te će se sve najvjerojatnije odgoditi za idući tjedan. Ronko navodi da će zajedno s njim drugu stranu zastupati županijski stručnjaci i dr. Ljubo Jurčić.

Kako se ovrhom na blokirani županijski žiroračun u Podravskoj banci, unatoč rješenju Općinskoga suda, ne mogu namiriti jer ispred njih u redu čeka pozamašan broj vjerovnika, zaposlenicima županije ne preostaje ništa drugo osim čekanja. Njih 70-ak radi bez plaće već pet mjeseci, a županija im duguje gotovo tri milijuna kuna.

HRT050906_Pozega_LjubanOvoga četvrtka, doznaje se od sindikalnog povjerenika Ljubana Čolića, istječe i 14-dnevni rok za socijalni mir. U petak, 8. rujna, izvijestit ćemo hoćemo li i što ćemo dalje poduzeti, ističe Čolić.

Iz Vlade se čeka točan datum početka pregovora o kojima ovisi dugoočekivana deblokada županijskog računa i isplata već odavno zarađenih plaća.

Polančec i Šuker zbog “prebukiranosti aferom Pliva” izostali s pregovora; Požegi prijeti opći štrajk

IndexHR_logoU ČETVRTAK istječe rok od 15 dana kojega je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) dao Zdravku Ronku, a u kojem je požeški župan trebao riješiti pitanje deblokade računa Županije, čime bi se ujedno riješio i spor između spomenutog sindikata i Požeško-slavonske županije zbog neisplate plaća.

Podsjećamo, Sindikat je zaprijetio štrajkom ukoliko u tom roku ne bude rješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja.

IndexHR050906_zdravkoronkoNo, kako doznajemo, “afera Pliva” koju je svojim člankom u nedjelju pokrenuo Index, u Vladi RH očito je izazvala alarmantno stanje, pa tako ministar financija Ivan Šuker i potpredsjednik Vlade Damir Polančec zbog “prebukiranosti” nemaju vremena započeti pregovore o rješavanju požeškog pitanja, a koji su, kako doznajemo, trebali započeti ovaj tjedan.

29. kolovoza dogovoreno je da će pregovori o požeškom pitanju započeti ovaj tjedan, no danas sam od Polančeca i Šukera primio obavijest da su ovaj tjedan prebukirani, što bi reklo da ovaj tjedan neće biti nikakvih razgovora.” – kazao je u razgovoru za Index požeški župan Zdravko Ronko, za kojega bi izostanak ovotjednih pregovora, obzirom na prijetnju Sindikata, mogao značiti početak općeg štrajka u Požeško-slavonskoj županiji.

Na upit o tomu kako će se to odraziti na njegov odnos sa SDLSN-om te na zadani rok, župan Ronko odgovara nam kako se nada da će Sindikat “uvažiti” posebne okolnosti te trenutnu nemogućnost pregovora.

Istina je da socijalni mir koji je postignut istječe u četvrtak i da do pregovora vjerojatno neće doći ovaj tjedan. No, očekujem da će Vlada uskoro izaći sa terminom novih pregovora.” – kazao nam je Ronko, dodavši kako on “ponekada zna biti oštar” u svojim obraćanjima u javnosti, no da neizostanak ovotjednih pregovora ne bi nazvao HDZ-ovim nepoštivanjem dogovora, objasnivši kako razumije da su trenutno možda doista prezaposleni. B.S

Djelatnici županije ovrhom do plaća

rvatop

Zbog sada već pet mjeseci neisplaćenih osobnih dohodaka, djelatnici Požeške županije pokrenuli su ovršni postupak prema županijskog proračuna a kojim su obuhvaćene isplate plaća za travanj, svibanj i lipanj u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna. Da su ovrhe već stigle potvrdio je i župan Zdravko Ronko koji je izjavio da neće iskoristiti mogućnost žalbe jer je u ovom slučaju riječ o legitimnom i ustavnom pravu djelatnika da za rad budu i plaćeni. Tako su potraživanja djelatnika stavljena u redoslijed na naplatu iza Slavonske i Privredne banke te Porezne uprave. Obzirom na povelike iznose potraživanja prethodnih vjerovnika, djelatnici županije svoje bi ovrhe čekali prilično dugo, stoga i župan Ronko očekuje da će uskoro račun biti odblokiran jer u četvrtak istječe dvotjedni sporazum o “socijalnom miru” između Županije i sindikata. Nakon sedam neuspješnih pokušaja Zdravka Ronka da dođe do kontakta sa hrvatskom vladom, očekuje se i početak pregovora sa Vladom o razrješenju stanja u Požeškoj županiji, a što je dogovoreno na nedavnom sastanku Sanadera i Račana kada su formirana dva pregovaračka tima; podpredsjednik vlade Polančec i ministar Ivan Šuker s jedne te Ljubo Jurčić i Zdravko Ronko s druge strane. “Vjerujem da bi sama naznaka o točnom početku pregovora bila dovoljno jamstvo djelatnicima županije da nakon 7. rujna ipak ne stupe u štrajk jer smo s naše strane učinili sve da se sadašnje stanje konačno razriješi“, izjavio je požeški župan Zdravko Ronko.