POŽEGA: Ronku 15 dana za deblokadu računa Županije

POŽEGA: Ronku 15 dana za deblokadu računa Županije

timeout(SDLSN, 24. kolovoza) Nakon dva sastanka i pet dana, koliko je trajao postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, dvije su strane jučer u Požegi zaključile sporazum u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana.

Toliko je vremena, naime, Sindikat ostavio Ronku na raspolaganju za deblokadu računa Županije, nakon čega mu na raspolaganju stoje sva sredstva pritiska predviđena pozitivnim propisima, uključujući i industrijske akcije.

Ukoliko u navedenom roku dođe do deblokade računa Županije, Županija i Sindikat obvezni su u roku od tri dana zaključiti nagodbu kojom će se definirati dinamika isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika.

U zamjenu za traženi “time-out” Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza službe zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički izvršiti preispitivanje, odnosno reviziju liste neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za njihovo zbrinjavanje.

Ovim sporazumom uspostavljen je 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg županu Ronku na raspolaganju stoje dva rješenja za deblokadu računa o čijem ostvarenju ovisi hoće li doći do štrajka.

Ronko130406_samJedno od njih je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, “jest namirenje štete od 280 milijuna kuna” od strane Vlade RH.

Treće i u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije u kojoj zaposlenici nisu primili plaće za travanj, svibanj, lipanj, srpanj i, po svemu sudeći, mjesec kolovoz, a Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost, moglo bi biti raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i raspisivanje novih, izvanrednih izbora.

Ukoliko ni jedno od ovih rješenja ne zaživi u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do poćetka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima  koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Pročitajte još…

SINDIKAT DAO RONKU 15 DANA ZA DEBLOKADU RAČUNA ŽUPANIJE

hina_logo

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) priopćio je danas da je postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i toga sindikata jučer zaključen sporazumom u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana deblokadom računa Županije i nagodbom o dinamici isplate.
PSZ_RTL240806_zgradaUkoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat najavljuje štrajk. Nagodba o dinamici isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Županije bila bi, prema sporazumu, zaključena u roku tri dana od deblokiranja računa Županije.
U zamjenu za traženi “time-out”, Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički preispitati listu neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za zbrinjavanje, kaže se u priopćenju.
Sindikat ističe da se potpisanim sporazumom uspostavlja 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg župana Ronko treba naći način za deblokadu računa Požeško- slavonske županije.
U priopćenju Sindikat navodi da su moguća dva rješenja za deblokadu računa.

Mihaljevic_Ivan_SBJedan je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je Banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave Banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček“, kaže se u priopćenju.
Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, “jest namirenje štete od 280 milijuna kuna” od strane Vlade RH.
Sindikat dodaje da postoji i treće, u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije, a to je raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i
raspisivanje novih, izvanrednih izbora.
Ukoliko problem ne bude riješen u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do početka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima  koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju.
Sindikat podsjeća da Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost.

Požeški Župan dobio 15 dana da deblokira račun Županije

101Službenici Požeško-slavonske županije neće štrajkati sljedećih 15 dana, a u tom će roku SDP-ov Župan Zdravko Ronko pokušati deblokirati račun Županije.
Dogovoreno je to na sastanku sindikata i Župana Ronka organiziranom nakon najave štrajka zbog toga što 60 službenika županije već peti mjesec radi bez plaće.
PSZ_RTL240806_LjubanSindikalni povjerenik Ljuban Čolić kaže da sindikalce ne zanima kako će Ronko u 15 dana uspjeti u onom oko čega se natežu već pet mjeseci.
Ronko je u više navrata ponovio kako smatra da je jedino ispravno rješenje da štetu od 280 milijuna kuna namiri Sanaderova Vlada, obzirom da ju je skrivila bivša HDZ-ova vlast na čelu sa bivšim županom Antom Bagarićem.
Iz Banskih su dvora, pak, najavili da razmišljaju o raspuštanju županijske skupštine i imenovanju Vladina povjerenika. To bi bilo drugi put ove godine da ta županija ima povjerenika, a HDZ bi se time elegantno riješio i SDP-ove vlasti u toj Županiji.

Sindikat dao Ronku 15 dana za deblokadu računa Županije

Jutarnji_weblogoZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) priopćio je danas da je postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i toga sindikata jučer zaključen sporazumom u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana deblokadom računa Županije i nagodbom o dinamici isplate.
Ukoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat najavljuje štrajk. Nagodba o dinamici isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Županije bila bi, prema sporazumu, zaključena u roku tri dana od deblokiranja računa Županije.
JL240806_ronkoU zamjenu za traženi “time-out”, Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički preispitati listu neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za zbrinjavanje, kaže se u priopćenju.
Sindikat ističe da se potpisanim sporazumom uspostavlja 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg župana Ronko treba naći način za deblokadu računa Požeško- slavonske županije.
U priopćenju Sindikat navodi da su moguća dva rješenja za deblokadu računa.
“Jedan je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je Banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave Banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček”, kaže se u priopćenju.
Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, “jest namirenje štete od 280 milijuna kuna” od strane Vlade RH.
PSZ_RTL240806_Mandic2Sindikat dodaje da postoji i treće, u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije, a to je raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i raspisivanje novih, izvanrednih izbora.
Ukoliko problem ne bude riješen u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do početka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju.
Sindikat podsjeća da Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost. (H)

Župan Ronko i Sindikat potpisali sporazum

rvatop

Župan Zdravko Ronko i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas potpisali su sinoć u Požegi sporazum po kojim je dat rok od 15 PSZ_RTL240806_ulazdana za isplatu plaća koje djelatnici Požeške županije ne primaju već četiri mjeseca. Prema sporazumu obje su strane suglasne za poduzimanjem koraka u cilju deblokade računa Požeške županije te stvaranje uvjeta za isplatu plaća te sama dinamika isplate. Osim toga prihvaćen je i prijedlog Sindikata o stavljanje u mirovanje šest započetih postupaka otkaza službenicima i namještenicima dok se ne riješi pitanje isplate plaća dok će se zajedničkom revizijom liste od 12 neraspoređenih djelatnika utvrditi mjere za zbrinjavanje viška zaposlenih u roku od tri dana od postizanja nagodbe o isplati plaća. Za vrijeme dvotjednog “time outa” sindikat će se suzdržati od industrijskih akcija radi osiguranja uvjeta za rješavanje spora u ozračju socijalnog mira, stoji u potpisanom Sporazumu.

POŽEGA: POSTIGNUT DOGOVOR SINDIKATA I POSLODAVACA

Otvoreni_radio_znakNakon gotovo šest sati pregovora sinoć je postignut dogovor između Sindikata državnih službenika i poslodavaca Požeško–slavonske županije. Dogovoreno je da u Požegi u sljedećih 15 dana neće biti štrajka, a do tada je upravi dan rok za isplatu zaostalih plaća od travnja do kolovoza. Za 64 zaposlenika to je približno iznos od 3 i pol milijuna kuna.I stovremeno će na tih 15 dana biti stornirani svi otkazi koji su uslijedili zbog nove sistematizacije a neće se izdavati ni nova rješenja koja su trebala krenuti od prvog rujna.Iz Sindikata državnih službenika i namještenika poručuju da ukoliko se tom vremenu ništa ne promijeni idu u štrajk. Objavljeno:  24.8.2006 8:16:17