POŽEGA: ZA 12. RUJNA NAJAVLJEN ŠTRAJK

POŽEGA: ZA 12. RUJNA NAJAVLJEN ŠTRAJK

Pozega080906_Ihas

POŽEGA, 8. rujna 2006. (Hina) –  Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije od utorka, 12. rujna, štrajkaju, najavio je danas na konferenciji za novinare sindikalni povjerenik Ljuban Čolić.
Oni od poslodavca traže isplatu pet neisplaćenih plaća, podmirenje putnih troškova, regresa, jubilarnih nagrada te obustavu svih postupaka u svezi s davanjem otkaza namještenicima.
Pozega080906_LjubanBudući da je već prošlo pet mjeseci od kada su radnici primili zadnju plaću, a prošao je i rok koji smo dali županu da riješi pitanje isplate plaća, odlučili smo štrajkati jer za nas djelatnike još nije ništa učinjeno“, kazao je Čolić.
Na težak položaj županijskih službenika i namještenika osvrnuo se i predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivan Ihas.
Sramota je da jedna županija ne može platiti svoje ljude. Sramota je što je uopće županija došla u takav položaj, za koji nisu krivi županijski zaposlenici. Oni su samo taoci. Na žalost, čini mi se da nikoga nije briga za njih“, istaknuo je Ihas. Najavio je kako je sindikat spreman i za oštrije sindikalne akcije.
Štrajk službenika i namještenika je opravdan, legitiman i legalan. Županija je učinila sve kako bi se stvorili uvjeti za deblokadu žiro-računa i funkcioniranje Županije. Poznato je kolika je šteta nanesena Županiji te da ju ne možemo ukloniti s 15 milijuna kuna izvornih prihoda. Tražimo od Vlade da iz državnoga proračuna doznači barem početna sredstva, dok se u pregovorima ne dogovorimo kako dalje“, rekao je župan Zdravko Ronko. Podsjetio je kako je Vladin povjerenik još u travnju tražio 67 milijuna kuna potpore.
Županija, s blokiranim žiro-računom s više od 20 milijuna kuna zbog dugova bankama, svojim djelatnicima, rečeno je, za pet plaća duguje gotovo tri milijuna kuna.
Iako su od 64 službenika i namještenika 45 u sindikatu, svi podupiru štrajk koji će, rečeno je, trajati sve dok se ne ispune sindikalni zahtjevi.

Pozega080906_Strajk_presica

Županija od 12. rujan u štrajku

rvatop

Nakon što je u četvrtak prema potpisanom sporazumu istekao dvotjedni period “socijalnog mira” između sindikata i Požeške županije te kako u međuvremenu županijski djelatnici nisu dobili zaostale plaće, od utorka 12. rujna oni stupaju u štrajk do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, najavio je županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ljuban Ćolić. “Naši zahtjevi su jasni, isplata pet PSZ_bedz250zaostalih plaća, regresa, putnih troškova te jubilarnih nagrada. Od župana Ronka tražimo i obustavu svih postupaka davanja otkaza te poništenje otkaza za šest namještenika županije“, izjavio je Ćolić, dodavši da će uz 45 članova sindikata štrajk podržati i preostalih 19 djelatnika. Čelnik SDLSN Ivica Ihas koji smatra poražavajućim i tragičnim što nisu ispunjeni uvjeti iz sporazuma. “Ti se ljudi nalaze između nakovnja i čekića te u krajnjoj liniji ne znam jesu li taoci ili kažnjenici“, izjavio je Ihas s čijim se riječima složio i župan Zdravko Ronko koji načelno podražava štrajk. “Ako su taoci onda neka se talačka kriza riješi, a ako su kažnjenici onda neka dobiju presudu“, ustvrdio je Ronko, koji je još jednom podsjetio da je u sedam navrata tražio sastanke s predstavnicima Vlade koja je ostala gluha i na njegov zahtjev o suglasnosti da može s poslovnim bankama započeti pregovore o reprogramu dugova i odblokadi žiro računa. “U ovom trenutku bilo bi dovoljno da vlada iz državnog proračuna interventno pošalje 50 milijuna kuna od čega za isplatu pet zaostalih plaća treba 2,8 mil. kn“, zaključio je Ronko. Sindikalna središnjica dosada je u tri navrata isplatila svojim članovima posudbe od po 2.000 kn.

ŠTRAJK U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

Otvoreni_radio_znakU utorak počinje štrajk zaposlenih u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije, koji već pet mjeseci nisu primili plaću, najavio je tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika Siniša Kuhar napominjući da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva. Uz plaće, traže obustavu otkaza službenicima i namještenicima, a ako se u međuvremenu deblokira račun Županije, moguće je da neće štrajkati. Prema najavama iz Sindikata štrajku će se od oko 60 zaposlenih odazvati njih 50-tak, a vjeruju da će to biti dovoljno da se u potpunosti paralizira rad u Županiji. Sindikalci zaključno poručuju da ne žele stvarati probleme gražanima, već samo svoj zarađeni novac. Objavljeno:  8.9.2006 16:21:19

U Požegi najavljen štrajk državnih službenika

101Zaposlenici Požeško-slavonske županije u utorak kreću u štrajk, jer im zbog blokade županijskog računa pet mjeseci nisu isplaćene plaće.
Do daljnjeg će štrajkati ukupno 64 zaposlenika, a prekid dolazi u obzir tek kad se riješi pitanje zaostalih plaća, rekao nam je Ivica Ihas, šef Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
Unaprijed se ispričavajući svima kojima će obustava rada u županijskim uredima stvoriti bilo kakve probleme, Ihas od građana traži razumijevanje: “Oni ne štrajkaju radi nekog svog hira, nego jednostavno zato što više ne mogu hraniti svoje obitelji. Nisu dobili plaću za pet mjeseci, došla im je voda do grla i jednostavno su odlučili. Prije je bio štrajk upozorenja od dva dana, a sad idemo skroz do kraja i mislim da tu više nema povratka nazad.
U međuvremenu, oko kaosa u županiji opet se oglasio SDP. U friškom priopćenju stoji da se članovi vladinog pregovaračkog tima Damir Polančec i Ivan Šuker odbijaju sastati sa županom Zdravkom Ronkom i razgovarati o uključivanju Vlade u rješavanje nemoguće financijske situacije u koju je županija dovedena tijekom HDZ-ove vlasti.
Iako su pregovori između Ronka i Vlade dogovoreni još krajem prošlog mjeseca, a oformljeni pregovarački timovi u njih su trebali krenuti ovog tjedna, župan Ronko kaže da mu se iz Banskih Dvora još uvijek nitko nije javio: “Novih momenata za stvaranje uvjeta deblokade i razrješenja krize u županiji zasad nemam. Vlada je na potezu.