POŽEGA: ZAPOSLENICI BLOKIRALI ULAZ U ZGRADU ŽUPANIJE

POŽEGA: ZAPOSLENICI BLOKIRALI ULAZ U ZGRADU ŽUPANIJE

Pozega_HRT290906_ulaz2

hina_logo

POŽEGA, 29. rujna 2006. (Hina) –  Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije, koji štrajkaju već 18 dana jer nisu dobili plaće već gotovo šest mjeseci, danas su blokirali ulaz u zgradu Županije najavivši da će ulaz ostati zatvoren dok oni ne dobiju plaće.
Na taj potez, koji je kao mogućnost u slučaju da se problem ne riješi najavio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, službenici Županije odlučili su se nakon jutrošnjeg sindikalnog sastanka.

RTL_Pozega290906_Ljuban2Sindikalni povjerenik Ljuban Čolić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare pred zgradom Županije da su prošli svi rokovi koje je sindikat dao svom poslodavcu, te da u tom razdoblju uistinu nisu učinjeni nikakvi pomaci.
Blokada ulaznih vrata Županije, kao radikalnija mjera štrajka, trajat će sve dok se zahtjevima sindikata ne udovolji, rekao je Čolić.
Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas ponovno je ustvrdio da je požeško-slavonski župan glavni krivac za blokadu računa Županije i neisplatu plaća, no, rekao je, za zaposlenike Županije nije važno tko je kriv, njih zanima jedino isplata plaća, a do tada ulaz u Županiju za sve će biti zatvoren.
Na ulazu će od 7 do 15 sati dežurati sami zaposlenici koji su ponovo zatražili razumijevanje svojih sugrađana za nastalu situaciju.

Pozega_HRT290906_bedz

POŽEGA: REPROGRAMIRANJE DUGA

HRTwebvijesti

29. rujna – Požeško-slavonski župan Zdravko Ronko postigao je dogovor sa Slavonskom bankom i dogovorio reprogramiranje duga zbog kojeg je bio blokiran županijski račun. Do kraja idućeg tjedna županijski zaposlenici mogli bi dobiti plaću.

Ronko tvrdi kako je s bankama dogovor o reprogramiranju duga postignut još jučer, a nešto više od tri milijuna kuna zaostalih plaća zaposlenici će dobiti već idućega tjedna nakon županijske skupštine.

RTL_Pozega290609_bedzPresudno je bilo, kaže, sučeljavanje s ministrom Ivanom Šukerom u emisiji “Otvoreno” HTV-a. Ministar Šuker tada je rekao da možemo “ući u reprogram” i “krenuti u nove kreditne aranžmane bez obzira na našu veliku zaduženost”. “Slijedom toga već sutradan, odnosno jučer ujutro, mi smo stupili u kontakte s bankama koje su nas blokirale i dogovorili aranžmane za nove kreditne linije odnosno reprogram s uvjetima koji su čak nešto povoljniji nego prijašnji”, rekao je Ronko.

RTL_Pozega290906_najavaNe želeći preuzeti odgovornost za dugove bivše HDZ-ove vlasti, Ronko je danas uputio predsjedniku Stjepanu Mesiću žurno pismo u kojemu traži sazivanje izvanredne sjednice Vlade i rješavanje požeško-slavonske financijske krize. Ronko je najavio da će, ako do 10. listopada Vlada ne održi sjednicu na kojoj će se razriješiti financijska kriza Županije, tužiti državu za namirenje štete koja, kako drži, iznosi 287 milijuna kuna.

Župan je najavio da će u utorak na sjednici Županijskog poglavarstva i Skupštine biti “verificirana odluka o novom kreditnom zaduženju”. Kako je rekao, o podizanju novoga zajma izvijestio je Ministarstvo financija dajući i “na taj način priliku da Ministarstvo reagira ako drži da Županija tim potezom čini nedopuštenu radnju”.

Požega: Štrajkaši blokirali sjedište županije

Pozega_Nova290906_blokadom

NOVA TV – Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije, koji štrajkaju već 18 dana jer nisu dobili plaće već gotovo šest mjeseci, danas su blokirali ulaz u zgradu Županije najavivši da će ulaz ostati zatvoren dok oni ne dobiju plaće.

RTL_Pozega290906_MandicNa taj potez, koji je kao mogućnost u slučaju da se problem ne riješi najavio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, službenici Županije odlučili su se nakon jutrošnjeg sindikalnog sastanka.Sindikalni povjerenik Ljuban Čolić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare pred zgradom Županije da su prošli svi rokovi koje je sindikat dao svom poslodavcu, te da u tom razdoblju uistinu nisu učinjeni nikakvi pomaci.Blokada ulaznih vrata Županije, kao radikalnija mjera štrajka, trajat će sve dok se zahtjevima sindikata ne udovolji, rekao je Čolić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas ponovno je ustvrdio da je požeško-slavonski župan Zdravko Ronko glavni krivac za blokadu računa Županije i neisplatu plaća, no, rekao je, za zaposlenike Županije nije važno tko je kriv, njih zanima jedino isplata plaća, a do tada ulaz u Županiju za sve će biti zatvoren.Na ulazu će od 7 do 15 sati dežurati sami zaposlenici koji su ponovo zatražili razumijevanje svojih sugrađana za nastalu situaciju.

Pozega_HRT290906_ulaz

Požega: Zaposlenici blokirali ulaz u zgradu županije

vl_logPOŽEGA – Službenici i namještenici Požeško-slavonske županije, koji štrajkaju već 18 dana jer nisu dobili plaće već gotovo šest mjeseci, danas su blokirali ulaz u zgradu Županije najavivši da će ulaz ostati zatvoren dok oni ne dobiju plaće.

Na taj potez, koji je kao mogućnost u slučaju da se problem ne riješi najavio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, službenici Županije odlučili su se nakon jutrošnjeg sindikalnog sastanka.

Pozega_HRT290906_Ljuban

Sindikalni povjerenik Ljuban Čolić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare pred zgradom Županije da su prošli svi rokovi koje je sindikat dao svom poslodavcu, te da u tom razdoblju uistinu nisu učinjeni nikakvi pomaci.

Blokada ulaznih vrata Županije, kao radikalnija mjera štrajka, trajat će sve dok se zahtjevima sindikata ne udovolji, rekao je Čolić.

RTL_Pozega290906_foteljaPredsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas ponovno je ustvrdio da je požeško-slavonski župan glavni krivac za blokadu računa Županije i neisplatu plaća, no, rekao je, za zaposlenike Županije nije važno tko je kriv, njih zanima jedino isplata plaća, a do tada ulaz u Županiju za sve će biti zatvoren.

Na ulazu će od 7 do 15 sati dežurati sami zaposlenici koji su ponovo zatražili razumijevanje svojih sugrađana za nastalu situaciju.

Pozega_RTL290906_ulaz374

Štrajkaši zapriječili ulaz u županiju
Piše: Kazimir Balog
Foto: Franjo Kerep
Sindikat tvrdi da je sastanak s Ronkom propao jer mu je pozlilo, no župan kaže da je imao obveza

Jutarnji_weblogoPOŽEGA – Djelatnici Požeške županije, koji već 18 dana štrajkaju zbog neisplaćenih plaća, od danas u podne zablokirali su ulaz u zgradu. Ulaz u zgradu je blokiran iako je, tvrdi SDP-ov župan Zdravko Ronko, dogovorena deblokada računa, a čelnik Sindikata državnih i lokalnih namještenika Ivica Ihas danas ujutro dobio garanciju da je isplata plaća samo pitanje dana.
Pozega_JL290906_ulazNade u dogovor polagale su se u sastanak čelnika Sindikata Ivice Ihasa i župana Ronka. No, Ronku je, tvrde u Sindikatu, danas prijepodne pozlilo pa je zatražio liječničku pomoć. Župan Ronko demantirao je izjave da mu je pozlilo i da zato nije došlo do susreta, te tvrdi da je imao druge obveze.
– U četvrtak je postignut dogovor sa Slavonskom bankom i PBZ-om. Čudi me radikalizacija štrajka, jer je Ivica Ihas u petak ujutro tri puta dobio obećanje od strane Ljube Jurčića da je isplata plaća samo pitanje dana – rekao je Ronko.

Ronko: Neka Mesić sazove sjednicu Vlade ili tužim državu

RTL_Pozega290906_Ronnko2Nisam bacio koplje u trnje jer i nakon deblokade računa ostaje problem 287 milijuna kuna štete za Požeško-slavonsku županiju. Danas sam poslao dopis predsjedniku Mesiću u kojem zahtijevam da on u skladu sa svojim ustavnim ovlastima sazove sjednicu Vlade na kojoj će se raspraviti o toj šteti i njenom podmirenju. Ako se to ne učini do 10. listopada, Požeško-slavnoska županija tužit će državu i obratiti se međunarodnim institucijama – rekao je, među ostalim, danas župan Zdravko Ronko (SDP). (N. B).

Pozega_Nova290906_Ljuban

Blokiran ulaz u Požešku županiju

rvatop

Iako se tijekom jutra naslućivalo postizanje dogovora oko isplata plaća te da djelatnici Požeške županije koji se već 18 dana nalaze u štrajku neće ići u najavljenu RTL_Pozega290609_vrataradikalizaciju, do nje je ipak došlo. Odlukom podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Požeške županije od petka u podne blokiran je ulaz u samu zgradu tako da je svim strankama onemogućen ulazak za što će se brinuti štrajkaška straža. Sindikalni povjerenik Ljuban Ćolić izjavio je kako se samo postupilo prema prošlotjednom zaljučku da u slučaju ako se na prvoj sjednici Hrvatskog sabora ne iznađe rješenje za isplatu šest plaća, štrajk će se radikalizirati. “Od danas u zgradu Županije ne mogu ući niti stranke župana Ronka kojeg držimo isključivim krivcem što nismo dobili plaće već šesti mjesec glavnim kočničarem rješavanja sadašnjeg stanja. To je vidljivo prema RTL_Pozega290906_Ljuban3izjavama premijera Sanadera, ministra Šukera pak čak i predstavnika SDP-a u pregovorima Ljube Jurčića”, izjavio je Ljuban Ćolić. Iako se sindikalna podružnica većinom glasova još u četvrtak odlučila na ovaj korak, tanka mogućnost bila je eventualnom sastanku čelnika SDLSN Ivice Ihasa i župana Ronka, no kojem je tijekom jučerašnjeg prijepodneva pozlilo i zatražio je liječničku pomoć. “Na tragu izjava Ljube Jurčića još danas smo htjeli razgovarati sa županom Ronkom kako bismo odgodili radikalizaciju štrajka u kontekstu izjava Ljube Jurčića, no sindikalna podružnica autonomno je odlučila drugačije, a kako je župan prema inforamacijama završio kod liječnika nismo imali s kim razgovarati”, izjavio je Ihas koji je iskazao žaljenje što Ronko nije iskoristio mogućnost iz Ovršnog zakona prema kojem nije moguće izvršiti blokadu države ili lokalne zajednice ako to remeti njezino normalno funckioniranje.

U Požegi blokiran ulaz u zgradu Županije

101Zaposlenici Požeško-slavonske županije krenuli su u potpunu blokadu županije. Kako nam je objasnio predsjednik hrvatskog Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas, u županijsku zgradu više neće smjeti ulaziti ničije stranke pa tako ni županove kao što je dosad bio slučaj. Ihas kaže da su zaposlenici ovu odluku donijeli: “Iz prostog razloga što se ne vidi kraj ovoj sapunici, oni su rekli da nikakvu poruku nisu dobili od župana da li će se to riješiti ili neće. Ako će se riješiti pitanje plaća oni će to odmah obustaviti.
101_290906_IhasNaime, zaposlenici štrajkaju već 18 dana jer plaće nisu dobili već gotovo šest mjeseci, a radikalnu odluku donijeli su nakon jutrošnjeg sindikalnog sastanka. Ihas i dalje smatra požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka, glavnim krivcem za blokadu županijskog računa i neisplatu plaća. Ronko je izjavio da je stupio u vezu s bankama koje su blokirale Županiju i dogovorio se o novim zajmovima pa bi do kraja idućeg tjedna županijski zaposlenici mogli dobiti plaću. Ronko je najavio da će, ako do 10. listopada Vlada ne održi sjednicu na kojoj će se razriješiti finacijska kriza Županije, tužiti državu za namirenje štete koja, kako drži, iznosi 287 milijuna kuna.
Kaže i da je u nekoliko navrata zamolio Ihasa da ne ide u radikalne mjere s obzirom da je postignut dogovor i pita se kako će: “Netko opravdati činjenicu da ide danas u blokadu kada je sve dogovoreno kada je s bankama postignut dogovor, kada je zakazana županijska skupština za utorak da to verificira i kada idući tjedan treba biti isplata plaća. Kako baš tad? Ja sam davno već upozoravao da se unutar ovog štrajka pokušava proturiti još nešto drugo što se nema veze sa zahtjevima zaposlenika.
Ihas, međutim, tvrdi da je zaposlenicima već dosta političkih prepucavanja i da ih ne zanima tko je kriv, već jedino isplata njihovih plaća.