POŽEGA: ŽUPANIJA ZA NOVO KREDITNO ZADUŽIVANJE

POŽEGA: ŽUPANIJA ZA NOVO KREDITNO ZADUŽIVANJE

SDP_HDZ_ludiloooPOŽEGA, 3. listopada 2006. (Hina) –  Vijećnici Skupštine Požeško-slavonske županije većinom su glasova na večerašnjoj sjednici prihvatili prijedlog o novom kreditnom zaduženju županije u iznosu od oko 30 milijuna kuna kako bi se reprogramirala dugovanja prema Slavonskoj i Privrednoj banci.
Taj iznos omogućit će deblokadu žiroračuna županije te isplatu plaća do kraja tjedna za 70-ak službenika i namještenika kojima plaća nije isplaćena već skoro šest mjeseci.
Novo kreditno zaduženje županije, kojim će biti reprogramirani stari dugovi županije, nisu prihvatili vijećnici HDZ-a tvrdeći da bi novi zajam trebala podići Županijska uprava za ceste (zbog čijih je neotplaćenih rata žiroračun županije i blokiran), a ne sama županija koja je ujedno osnivač ŽUC-a. Županija bi po njima trebala biti samo jamac ŽUC-u.
Uz to vijećnici HDZ-a, kako je u ime kluba vijećnika istaknuo Franjo Lucić, odluku Skupštine o novom kreditnom zaduživanju smatraju nezakonitom, jer za nju, tvrde, suglasnost mora dati Ministarstvo financija.
Iako će novi zajam omogućiti županiji da  profunkcionira, to ipak, kako tvrdi požeški župan Zdravko Ronko, neće riješiti problem štete koja joj je učinjena za vrijeme bivše HDZ-ove vlasti.
Kako je rekao, već idućega tjedna na naplatu stiže novih 5,5 milijuna kuna od Prvog faktora.  Zbog toga će  vijećnici  ustrajati u zahtjevima s prošle izvanredne sjednice kada je zaključeno da će županija tražiti od Vlade da riješi 287 milijuna kuna štete koja je nastala u županiji, rekao je Ronko. Ponovio je da je  županija spremna podnijeti tužbu protiv RH za namirenje štete te zatražiti zaštitu od međunarodnih institucija.