Požurnica čelnicima tijela državne uprave za organizacijom rada od kuće

Zagreb, 20. siječnja 2022. – Nakon što je je od Vlade RH zatražio osiguranje provedbe najnovije Odluke Stožera civilne zaštite RH u državnim tijelima u dijelu vezanim za organizacijom rada od kuće, SDLSN RH je danas uputio i požurnicu čelnicima tijela državne uprave.

Sadržaj požurnice u cijelosti pročitajte u nastavku:

Prema točci X. Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 8. siječnja 2022. godine poslodavci su u obvezi organizirati rad od kuće kad god je to moguće.

Navedena Odluka obvezuje i državu kao poslodavca. Stoga smo od Vlade RH tražili osiguranje provedbe navedene Odluke Stožera civilne zaštite u državnim tijelima.

Na snazi je i Odluka Vlade RH o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave („Narodne novine“, br. 116/20).

Za sada je samo ministar pravosuđa i uprave, temeljem Upute o mjerama za sprečavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade RH od 30. studenoga 2020., organizirao rad od kuće i to Odlukom od 11. siječnja 2022. u svim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva pravosuđa i uprave u kojima je moguće organizirati rad od kuće, pri čemu se formiraju timovi A i B koji se tjedno izmjenjuju u radu od kuće.

Očekujemo kako će se i čelnici drugih tijela državne uprave povesti za ovim primjerom, te ih požurujemo da tako postupe, a s ciljem suzbijanja epidemije i zaštite zdravlja državnih službenika i namještenika.

 Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL