Pravobraniteljica istražuje prijave trudnica na postupanje MVEP-a

UGROŽENA PRAVA? RASVJETLJAVAJU SE PRITUŽBE I PRIJAVA SINDIKATA ZBOG MOGUĆE DISKRIMINACIJE U MINISTARSTVU VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA
Pravobraniteljica istražuje prijave trudnica na postupanje MVEP-a

Svako nepovoljno postupanje “temeljem trudnoće” predstavlja oblik diskriminacije na temelju spola. To stajalište u potpunosti odražava i praksu Suda EU, ističe Višnja Ljubičić

nl_logo180810(NOVI LIST, 15. veljače 2014.) ZAGREB » Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primila je “određeni broj pritužbi” zaposlenica Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) vezanih uz njihov položaj za vrijeme trudnoće. Kako ističe pravobraniteljica, radi se o pojedinačnim pritužbama na osnovu kojih je pokrenut postupak utvrđivanja njihove utemeljenosti.

mvep_nl150214_180Slučaj moguće diskriminacije trudnica u MVEP-u na koji je upozorio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), slijedom odgovora što smo ga primili od pravobraniteljice, nije usamljen.
“U ovom trenutku utvrđuju se konkretne činjenice uzimajući u obzir izjave i stajališta obiju strana”, stoji u odgovorima na naš upit iz kojih je evidentno i kako je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u tijeku postupka koji još traje MVEP-u “predložila i konkretne korake”. No, tek kad sve činjenice u pritužbama vezanim uz moguću diskriminaciju trudnica budu utvrđene “pravobraniteljica će kao i do sada odlučiti o opravdanosti i donijeti odgovarajuće preporuke”.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podsjeća kako ima ovlast i pridonositi podizanju vidljivosti problematike vezane uz položaj trudnica u društvu te ističe kako svako nepovoljno postupanje “temeljem trudnoće” predstavlja oblik diskriminacije na temelju spola. To stajalište, navodi, u potpunosti odražava i praksu Suda Europske unije.
“Ono što slijedi iz konkretnog stajališta je da bilo kakvo postupanje poslodavaca koje bi na bilo koji način smanjilo opseg prava trudnica ili ugrozilo njihov radni status predstavlja spolnu diskriminaciju”, navodi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
G. GALIĆ