Pravosuđe koči ulazak u EU

Pravosuđe koči ulazak u EU

EUROPSKA KOMISIJA UPOZORILA DA HRVATSKA NIJE DOSTA NAPRAVILA U REFORMI PRAVOSUĐA, SUZBIJANJU KORUPCIJE I SKRBI ZA MANJINE

S obzirom na dosadašnju dinamiku pregovaranja, teško da ćemo se 2009. godine radovati ulasku u Uniju
S obzirom na dosadašnju dinamiku pregovaranja, teško da ćemo se 2009. godine radovati ulasku u Uniju

Komisija je postavila desetak uvjeta za pravosuđe što je u dijelu javnosti protumačeno kao zaoštravanje stava prema Hrvatskoj. Zbog težine i političke osjetljivosti “pravosudnih” mjerila, upitno je zaključenje pregovora s EU do kraja 2008. godine
ZAGREB – Pregovore s Europskom unijom o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima Hrvatska neće početi do daljnjega. Prema neslužbenim informacijama, Europska komisija predložila je desetak mjerila za otvaranje pregovora s Hrvatskom u tom poglavlju europske pravne stečevine. Pokaže li se to točnim, bit će to poglavlje s najviše uvjeta, a njihovo ispunjavanje bit će najteži politički test za Hrvatsku u pregovorima s novilist_logoEU-om. Prijedlog Komisije još je u lipnju upućen državama članicama EU-a koje donose konačnu odluku o uvjetima za početak pregovora o pravosuđu. Rasprava među članicama mogla bi potrajati tjednima. Nakon zaključenja rasprave, Hrvatska će i službeno biti upoznata s mjerilima koja mora ispuniti prije otvaranja pregovora.
Neslužbeno se doznaje da je Komisija odredila mjerila koja traže učinkovitiju reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije te bolju zaštitu prava nacionalnih manjina. Ta mjerila države članice mogu prihvatiti, pooštriti ili ublažiti. Sve tri varijante su moguće. No, s obzirom da su pravosuđe i korupcija među najtežim problemima Hrvatske u pregovorima s EU-om na koje europski dužnosnici neprestano upozoravaju, najmanje je vjerojatno da će uvjeti biti ublaženi.
Dapače, u dijelu javnosti zavladalo je uvjerenje da je postavljanjem mjerila u području pravosuđa EU zaoštrila svoj stav prema Hrvatskoj i zaprijetila obustavom pregovora oko pravosuđa. No, Vladini izvori tvrde da mjerila nisu iznenađenje i da su samo dio uvjeta koji će Hrvatska morati ispuniti jer se očekuje da će EU propisati mjerila i za zatvaranje ovog poglavlja.

Ni milimetra popusta
“Hrvatskoj predstoji ogroman posao, ali mjerila nisu rezultat dramatičnog pogoršanja u tom području”, kazao nam je sugovornik blizak Vladi, napomenuvši da Hrvatska ne bi ni pregovarala s EU-om da grubo krši ljudska prava, da ima kaos u pravosuđu ili katastrofalnu politiku prema manjinama i izbjeglicama. No, sigurno je da u ovom poglavlju EU neće popustiti niti milimetra.
NL230907_okvirPoglavlje pravosuđa i temeljnih ljudskih prava bilo je u fokusu javnosti i prošle godine kada je analiza zakonodavstva u tom području odgođena s ožujka na rujan. Hrvatska je navodno željela da taj tzv. screening bude odrađen što ranije, među ostalim i da se izbjegne da mjerila budu određena upravo u jeku predizborne kampanje.
Premijer Ivo Sanader istaknuo je jučer da “nema odgode pregovora, već je riječ o dogovoru između Hrvatske i Europske komisije o tajmingu otvaranja pregovora o pojedinim poglavljima”.
– Poglavlje o pravosuđu izrazito je zahtjevno jer sadrži više teških mjerila nego druga poglavlja, priznao je Sanader. Premijer tvrdi da još ne postoji konačna ocjena o stanju u tom području, nego različita mišljenja unutar Komisije.
– Ni sam nisam zadovoljan kako napredujemo u pregovorima, mogli bismo i brže, ali čekamo službeno mišljenje Komisije za mjesec dana kada ćemo se očitovati. Sve su ovo zasad tek neslužbene informacije, kazao je Sanader, dodavši da je u pogledu zakona ove godine napravljeno i više nego što je bilo planirano, ali da “Komisija to još ne zna”, pa vjeruje da će godišnji izvještaj o napretku Hrvatske, koji će biti objavljen u studenom, ipak biti pozitivan. Također, Sanader ne vjeruje da će stanje u pregovorima pomoći oporbi u predizbornoj kampanji.

Probleme treba rješavati
Njegov stranački kolega i predsjednik Sabora Vladimir Šeks bio je manje optimističan. U Novoj Kapeli je jučer izjavio da je upozorenje Komisije da Hrvatska nije dovoljno napravila u reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije te skrbi za manjine i izbjeglice “preoštro”. To je stajalište u neskladu s ocjenom Komisije iznesenom prilikom ulaska Hrvatske u pregovore i dobivanja statusa kandidata, jer je tada rečeno da je Hrvatska zrela demokratska država s vladavinom prava, kazao je Šeks.
Ivo Josipović, član SDP-ovog izbornog tima zadužen za pravosuđe, nije bio iznenađen zbog primjedbi Bruxellesa na hrvatsko pravosuđe, povratak izbjeglica i borbu protiv korupcije, ali je zamjerio što o tome hrvatska javnost nije odmah obaviještena. Josipović smatra da je to nepotrebno podcjenjivanje javnosti “jer smo svi svjesni problema koje treba rješavati a ne skrivati”. Ocijenio je i da su reforme u pravosuđu bile fingirane te da nisu napravljeni gotovo nikakvi pomaci.
S obzirom da se službeni stav EU-a još očekuje, a Hrvatska se približava parlamentarnim izborima, sasvim je sigurno da će mjerila u pravosuđu ispunjavati nova Vlada. Rješavanje tog pitanja može se očekivati u prvoj polovici sljedeće godine. No, uzme li se u obzir dosadašnja dinamika ispunjavanja mjerila, kao i težina i politička osjetljivost “pravosudnih” mjerila, zaključenje pregovora s EU-om do kraja 2008. godine, što je deklarirani cilj sadašnje Vlade, vrlo lako bi moglo doći u pitanje. Irena FRLAN, Dražen CIGLENEČKI, Branko PODGORNIK