PRAVOSUĐE: Pasivno dežurstvo sudaca i sudskih službenika po Obiteljskom zakonu bez naknade

PRAVOSUĐE: Pasivno dežurstvo sudaca i sudskih službenika po Obiteljskom zakonu bez naknade

Obveze sudaca i službenika po Obiteljskom zakonu koje se odnose na pasivno dežurstvo i rad za vrijeme dežurstva već se godinu dana ne plaćaju
Obveze sudaca i službenika po Obiteljskom zakonu koje se odnose na pasivno dežurstvo i rad za vrijeme dežurstva već se godinu dana ne plaćaju

(SDLSN, 23. studenoga) Zbog  poslova koji sukladno Obiteljskom zakonu ne trpe odgodu, od 1. siječnja 2006. godine uvedena je obveza dežurstva sudaca i sudskih službenika u mjestu sjedišta suda radnim danom od nakon 15 sati do 7 sati sljedećeg radnog dana, a blagdanom i radnim danom neprekidno.

Riječ je o uobičajenoj mjeri osiguranja prisutnosti sudaca i sudskih službenika u slučajevima poput onih koji zahtijevaju postupanje njihovih kolega u prekršajnim i kaznenim postupcima.

Međutim, za vrijeme provedeno na pasivnom dežurstvu i stvarno obavljeni rad u predmetima obiteljskog nasilja suci i sudski službenici, za razliku prekršajnih i istražnih sudaca, još uvijek ne primaju nikakvu naknadu.

Naime, Izmjenama i dopunama sudskog poslovnika od 23. siječnja ove godine uvedena je obveza dežurstva sudaca i službenika, no provedbenim propisima kojima se uređuju naknade za takvo dežurstvo – pravilnicima o naknadama, nije reguliran obračun ni način isplate naknade za pasivno dežurstvo i izlaske izvan sudske zgrade.

Zbog toga je još u svibnju ove godine na ovaj propust dopisom ukazala predsjednica Općinskog suda u Osijeku Vesna Brođanac, ali to Ministarstvo pravosuđa do danas nije ništa poduzelo.

Sudovi_naknade
Zamolbi za hitnim reguliranjem isplate naknada za dežurstvo Minstarstvo pravosuđa odgovorilo je šutnjom administracije

 Nezadovoljni su i sudski službenici (vozač i daktilograf) kojima se također ne priznaje Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike ugovoreno pravo na naknadu za pasivno dežurstvo i prekovremeni rad, što samo dodatno povećava ogorčenost zaposlenika u sustavu pravosuđa.

Kako saznajemo, na nekim sudovima se o tome čak ni ne vodi evidencija, tako da će i u slučaju reguliranja isplate naknada biti nemoguće utvrditi tko je i kada dežurao.

Sindikat stoga solidarno podržava inicijativu sudaca da im se osigura isplata naknada za pasivno dežurstvo i obavljeni rad, ali istovremeno kani poduzeti i konkretne mjere radi isplate prava po kolektivnom ugovoru za sudske službenike, te će o svemu izvijestiti Zajedničku komisiju za praćenje primjene i tumačenje odredaba kolektivnog ugovora, a po potrebi i pokrenuti postupak mirenja i sudski postupak radi isplate prava.

Tako se još jednom potvrđuje činjenica da državni aparat, uključujući i sustav pravosuđa, nepotrebno generira nove sudske postupke i to u pravilu one koji su unaprijed osuđeni na neuspjeh, odnosno presude u korist tužitelja.

Nadamo se da do toga neće doći, kao i da će ministrica pravosuđa Ana Lovrin ovaj slučaj shvatiti kao dobar razlog da pozitivno odgovori zahtjevu Sindikata od 17. studenoga  za prijam njegovih predstavnika radi razgovora o stanju u pravosuđu.

Pročitajte još…